Skip naar content

TCA | ​​Erasmus+ digitisation: why green, inclusive and participatory inputs are needed​

Hoger onderwijs

Training and Cooperation Activity | Geef je uiterlijk 13 februari op via het SALTO-platform! 

  • Land: Duitsland 
  • Plaats: Frankfurt am Main 
  • Aanvang: 20-5-2025 
  • Eind: 22-5-2025 
  • Voertaal: Engels 

Wat is het?  

Digitalisering speelt een uiterst belangrijke rol bij de internationalisering in het hoger onderwijs.  In haar ‘Digital Education Action Plan’ heeft de Europese Commissie een strategiedocument gepubliceerd over hoe universiteiten het potentieel van digitalisering kunnen gebruiken voor hun internationaliseringsstrategieën. Tegelijkertijd werd, met digitale transformatie als horizontale prioriteit in het programma Erasmus+, het belang van digitalisering voor de Europese onderwijsruimte onderstreept.    

Nieuwe formats voor ‘blended mobility’ vormen een aanvulling op de bestaande uitwisselingsmogelijkheden voor studenten en personeel in het hoger onderwijs, en dienen ook om partnerschappen strategisch op elkaar af te stemmen. Ondertussen richt het ‘European Student Card Initiative’ (ESCI), in het bijzonder ‘Erasmus Without Paper’ (EWP), zich op de digitalisering van de administratie binnen en tussen instellingen voor hoger onderwijs.  

Het lijdt geen twijfel dat de digitalisering nieuwe mogelijkheden biedt. De grootste uitdagingen zijn om deze digitale kansen inclusief en groener te maken en in lijn te brengen met deelname aan het democratische leven. Voor een succesvolle implementatie heeft de digitalisering ook de belangrijke bijdragen nodig van de andere horizontale prioriteiten van Erasmus+. 

Wat leer je?  

Door het uitwisselen van goede praktijken en het delen van ervaringen zullen deelnemers de kennis over belangrijke praktijken en processen in digitaliseringsprocessen binnen instellingen voor hoger onderwijs versterken.  

Deelnemers krijgen de kans om deel te nemen aan workshops en paneldiscussies, inzichten te verwerven van experts en te netwerken met collega's. 

Voor wie?  

Dit evenement is voor deelnemers uit het hoger onderwijs. Huidige begunstigden en nieuwkomers in het programma Erasmus+; beleidsadviseurs; andere geïnteresseerde partijen (Neth-ER, Digital Education Hub, SALTO Digital) en Nationale Agentschappen (Digital Officers, Digital Contact Points, beleidsmedewerkers) komen op deze TCA samen. 

Praktische informatie  

Deelnemers worden op dinsdagmiddag 20 mei in Frankfurt verwacht. Het programma duurt tot en met de lunch op donderdag 22 mei (rond 14:00 uur). 

De reiskosten worden op declaratiebasis vergoed door het Nederlandse Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training. Het verblijf (twee nachten accommodatie, conferentiekosten en maaltijden) wordt geregeld en betaald door het Duitse Nationaal Agentschap Erasmus+. 

Aanmelden 

Deelnemers hebben alleen recht op deelname en vergoeding van reis- en verblijfkosten, wanneer de aanmelding via het SALTO platform is verlopen. Hiervoor maak je eerst eenvoudig een account via https://salto-et.net/login/registration, waarna je je voor TCA’s kunt aanmelden. Heb je al een SALTO account, dan hoef je je natuurlijk niet opnieuw te registreren. 

Deelnemers worden geselecteerd op basis van de motivatie voor deelname. Bij goedkeuring ontvangt de deelnemer via het eigen Nationaal Agentschap een contract, een verslagformulier en een declaratieformulier voor gemaakte kosten. 

Wil je deelnemen aan deze TCA? De aanmeldingen gaan 23 januari open. Geef je dan uiterlijk 13 februari op via  (log in en klik op ‘Apply’). Er zijn voor Nederland 18 plaatsen beschikbaar. Het NA zal de kandidaten uiterlijk 7 maart informeren over de uitslag van de selectie. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via tca@erasmusplus.nl