Skip naar content

Training | “Spirit of dialogue” - Training course on interfaith dialogue & youth work

19-24 mei 2025 | Aanmelden voor 19 januari 2025 | Deze vierdaagse training geeft jongerenwerkers en andere professionals de kans om beter te begrijpen wat interreligieuze dialoog is en hoe je dit implementeert in je dagelijkse werk met jongeren.

Jeugd & jongerenwerk

Wat is het?

Religie wordt vaak gezien als een bron van verschil en conflict, maar moet dat zo zijn? Door interreligieuze dialoog te zien als een positieve bron en er op een zinvolle manier aan deel te nemen, kunnen we bruggen bouwen tussen verschillende gemeenschappen en begrip, respect en vrede bevorderen. In deze training willen we een reis maken door geloof en overtuiging en bekijken op welke manier je projecten opzet om verschillende perspectieven in jongeren- en gemeenschapsprojecten te omvatten. Wat interreligieuze dialoog is en hoe het jongerenwerk dit kan aanpakken is een belangrijke vraag die we met deze training willen behandelen.

We willen ruimte creëren voor reflectie en onze eigen, sociale en organisatorische houdingen en praktijken onder een vergrootglas leggen. We bekijken de basiselementen van interreligieuze dialoog, het potentieel en de beperkingen ervan in het jongerenwerk. De training moet professionals in staat stellen om hun eigen en elkaars manier van werken in twijfel te trekken en te zoeken naar manieren om nieuwe interreligieuze dialoogpraktijken te verbeteren en te ontwikkelen. We bieden concrete hulpmiddelen, technieken en methoden aan die jongerenwerkers kunnen gebruiken om kwesties van religie, geloof en overtuiging in hun jongerengroepen, organisaties en/of gemeenschappen aan te pakken. Daarnaast bespreken we de dringende zaken en uitdagingen die de interreligieuze dialoog beïnvloeden en raken we geïnspireerd om onze programma's en organisaties inclusiever te maken en menselijke verschillen te omarmen.

Wat leer je? 

Het doel van de training is de vaardigheden van jongerenwerkers op het gebied van 'diversiteitsmanagement' ontwikkelen om betere kansen te creëren voor jongeren die te maken krijgen met of het risico lopen op religieuze discriminatie.

Doelstellingen van de training zijn: 

  • Beter begrip krijgen van wat interreligieuze dialoog is/niet is, de mechanismen en effecten ervan..., door de concepten en diverse vormen en praktijken van interreligieuze dialoog te verkennen;
  • Nadenken over persoonlijke geloofssystemen, structurele kwesties en organisatorische praktijken;
  • De interreligieuze dialoog en anti-discriminerende gedragingen en praktijken onder jongerenwerkers versterken;
  • Strategieën, methoden en middelen uitwisselen om de interreligieuze dialoog te bevorderen als middel voor gemeenschaps- en vredesopbouw;
  • Deze hulpmiddelen en methoden vertalen naar projecten van Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps. Hoe kunnen jongeren hiervan profiteren in (internationale) jongerenprojecten?

Voor wie? 

De training is bedoeld voor 25 professionals die regelmatig direct met jongeren werken. Bijvoorbeeld jongenwerkers, jeugdleiders, coaches, leraren, religieuze leiders of vertegenwoordigers van religieuze instellingen, etc. die geïnteresseerd zijn in het bevorderen van een positieve dialoog, het begrijpen van diverse perspectieven en het bijdragen aan initiatieven voor gemeenschaps- en vredesopbouw. ​​Gelovigen, atheïsten, twijfelaars of zoekers.

Deelnemers die werken met jongeren met verschillende religieuze, geloofs- of spirituele overtuigingen en/of minderheids- en migratieachtergronden krijgen voorrang.

Praktische informatie en kosten

De eigen bijdrage is € 75,- per persoon. De reiskosten en kosten voor training, accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. Er wordt Engels gesproken tijdens de training. 

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden kan tot 19 januari 2025 via de website van SALTO-YOUTH; eenmalige registratie is hiervoor vereist. Op 14 februari hoor jij of je bent geselecteerd. 

Meer weten?

Esther Schelvis kan je er alles over vertellen