Skip naar content

Building Hope for Ukraine

15 inspirerende projecten

Liefde voor Oekraïne

Oekraïne FAQ

Wij hebben de meestgestelde vragen over de mogelijkheden voor lopende en toekomstige projecten Erasmus+ om de deelname van de Oekraïense bevolking aan het programma Erasmus+ te vergroten op een rij gezet.

Building Hope for Ukraine: 15 inspirerende projecten van Erasmus+ en European Solidarity Corps

Deze projectvoorbeelden, gepresenteerd in een nieuwe publicatie, laten zien hoe de twee programma's een tastbare en positieve invloed hebben gehad op het leven van mensen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne - en hoe dit andere projecten kan inspireren. Eén van de voorbeelden is een samenwerking tussen Hogeschool Inholland en de West Ukrainian National University (WUNU). Door de Erasmusperiode van Oekraïense studenten te verlengen, hoefden ze na hun uitwisseling niet direct terug naar een land in oorlog.

Alle onderwijssectoren Jeugd & jongerenwerk

Erasmus+ en het European Solidarity Corps kunnen een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van mensen die met ongekende uitdagingen worden geconfronteerd, in het bijzonder diegenen die door de oorlog in Oekraïne zijn getroffen.

Naast andere voordelen, zoals studenten in staat stellen hun door de oorlog onderbroken studie af te maken, stimuleren ze inkomende leermobiliteit, geven ze mensen nieuwe vaardigheden, bestrijden ze desinformatie en bevorderen ze de integratie van vluchtelingen.

Een nieuwe publicatie gaat in op de praktijkverhalen van vijftien afgeronde en lopende projecten die door deze twee programma's worden ondersteund. Deze projecten bieden onderwijs- en opleidingsmogelijkheden aan. Ze pakken daarnaast maatschappelijke uitdagingen aan en ondersteunen zo de mensen, die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. Ze laten zien hoe onderwijs, samenwerking en solidariteit een verschil kunnen maken en levens ten goede kunnen veranderen.

Nederlands project in de schijnwerpers

Eén van de voorbeelden die in de publicatie wordt uitgelicht, is van Nederlandse bodem. Hogeschool Inholland en de Nationale Universiteit in Oekraïne werken al sinds 2016 samen. Sinds het uitbreken van de oorlog hebben ze hun samenwerking aangescherpt en het mogelijk gemaakt voor Oekraïense studenten om hun periode van Erasmus+ in Nederland te verlengen. Meer over dit project lees je op bladzijde 11 uit de publicatie.

“Teaching at Inholland was [...] to breathe in peaceful air, feel safer, and recover from war for at least some weeks.” Laryssa Verhun, Exchange coordinator and teacher

Laat je inspireren en vraag financiering aan


Wil je ook een project opzetten om blijvende impact te hebben op de mensen die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne? Met deze indrukwekkende verhalen willen we andere projectcoördinatoren uitnodigen om soortgelijke projecten te starten in het kader van Erasmus+ en het European Solidarity Corps. Sluit een keer vrijblijvend aan bij één van de vragenuurtjes om te sparren over de mogelijkheden.