Erasmus+ als motor van digitale transformatie en innovatie
Digitalisering is niet alleen een trend, maar een noodzakelijke stap richting de toekomst, zo ook binnen het onderwijs. Het programma Erasmus+ erkent dit: digitalisering is sinds 2020 één van de prioriteiten van het programma. Dankzij projecten en samenwerkingen worden deelnemers voorbereid op de digitale uitdagingen van morgen. Uit een recent internationaal onderzoek blijkt hoe projecten van Erasmus+ bijdragen aan de digitale transformatie – met indrukwekkende resultaten.
Een sterkere digitale toekomst
Om meer inzicht te krijgen in de impact van projecten op digitale competentieontwikkeling, nam Nederland deel aan een onderzoek, geleid door het Nationale Agentschap in Polen. De focus lag op hoe deelnemers van Erasmus+ – van docenten tot projectorganisaties – digitale vaardigheden verbeteren en bijdragen aan digitale innovatie.
Van kennis naar transformatie
De eerste uitkomsten zijn veelbelovend. Deelname aan projecten van Erasmus+ leidt tot meer dan alleen kennisuitwisseling: het transformeert organisaties en mensen. Deelnemers ontwikkelen nieuwe vaardigheden, versterken hun praktijkervaring en krijgen meer inzicht in hoe digitalisering kan bijdragen aan hun werk.
In Nederland zijn mobiliteitsprojecten (KA1), zoals internationale stages en trainingen, een belangrijke pijler. Deze trajecten verbeteren de digitale vaardigheden van zowel studenten als professionals. Strategische partnerschappen (KA2) gaan een stap verder door innovatieve digitale tools en onderwijsmethodieken te ontwikkelen die het leren interactiever en effectiever maken.
Kleine organisaties, grote stappen
Een van de meest opvallende resultaten is dat Erasmus+ juist in kleinere steden en landelijke gebieden een gamechanger is. Voor organisaties die normaal weinig toegang hebben tot digitale tools en internationale netwerken, biedt het programma een unieke kans. Door samen te werken met partners over de grens leren zij hoe digitalisering praktisch en duurzaam kan worden ingezet.
Daarnaast blijkt dat meer dan 77% van de Nederlandse respondenten in stedelijke gebieden werkt, maar dat de impact op organisaties in minder stedelijke regio’s groter is. Dit toont aan dat Erasmus+ niet alleen kansen biedt voor de grote spelers, maar juist ook voor kleinere organisaties.
Maak kennis met de digitale revolutie
Erasmus+ bewijst dat digitalisering binnen handbereik is. Of je nu student, docent of beleidsmaker bent of werkt in een grote of kleine organisatie, het programma biedt mogelijkheden om digitale vaardigheden te versterken en innovatie te omarmen.
Lees het gehele onderzoek
pdf
Digitale transformatie en digitale competentie-ontwikkeling in het programma Erasmus+ |