Skip naar content

Laaggeletterdheid en volwasseneneducatie in Nederland en Europa

De aanpak van laaggeletterdheid is overigens slechts één van de thema’s waarvoor projecten van Erasmus+ kunnen worden aangevraagd. Europese vergelijking en samenwerking  kan bijdragen aan een beter begrip en aanpakken die wél werken.

Volwasseneneducatie

Een recente uitzending van Pointer ging over de aanpak van laaggeletterdheid. Dat is een groot probleem, zeker ook in Nederland. Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd en hebben grote moeite met lezen, schrijven en rekenen. Maurice de Greef, Leerstoelhouder UNESCO  van de leerstoel ‘Adult Education van UNESCO / Vrije Universiteit Brussel verwoordt de Nederlandse aanpak krachtig:

“Qua structurele financiering en infrastructuur zijn we -in ieder geval in Noord West Europa - het slechtste jongetje van de klas.” Maurice de Greef

Europese vergelijking en samenwerking  kan bijdragen aan een beter begrip van  aanpakken die wél werken en wat daarvoor nodig is. Het Volwasseneneducatieprogramma van Erasmus+ biedt deze mogelijkheid als subsidieprogramma voor uitwisseling of inhoudelijke projecten met andere Europese landen.

Op 7 december 2022 was er een online bijeenkomst van Erasmus+, georganiseerd samen met Maurice de Greef,  over de subsidiemogelijkheden van Erasmus+. Gera van Dijk en Dynke Bijlsma van De Taal+ School van ROC Mondriaan vertelden over hun ervaringen met Erasmus+ projecten.

De bijeenkomst was druk bezocht en maakte deelnemers enthousiast, mede door de mogelijkheid om in kleine groepjes kennis en ervaring uit te wisselen.

De aanpak van laaggeletterdheid is overigens slechts één van de thema’s waarvoor projecten kunnen worden aangevraagd. Elke organisatie die bezighoudt met de verbetering van de positie van (jong)volwassenen die moeite hebben mee te komen op de arbeidsmarkt of in de maatschappij hebben de mogelijkheid om een Erasmus+ project in de Volwasseneneducaties sector aan te vragen.

Benieuwd naar de presentaties van deze bijeenkomst? Download onderin deze pagina:

  • Presentatie Maurice de Greef
  • Introductie van mogelijkheden Erasmus+ in de Volwasseneneducatie
  • Taal+ School ROC Mondriaan

Benieuwd naar de mogelijkheden van Erasmus+ Volwasseneneducatie? Kijk op de website Erasmusplus.nl, abonneer je op de nieuwsbrief, sluit aan bij een vragenuurtje, vraag een adviesgesprek aan  of stuur een mail naar ve@erasmusplus.nl!