Terugblik | Netwerkevent Erasmus+ Jeugd | 21 september
Tijdens het drukbezochte netwerkevent van Erasmus+ Jeugd stonden de bouwstenen van de Europese Jongerenstrategie - Engage, Connect, Empower – centraal.
Tijdens het drukbezochte netwerkevent van Erasmus+ Jeugd op donderdag 21 september in Utrecht, stonden de bouwstenen van de Europese Jongerenstrategie - Engage, Connect, Empower – centraal. Keynotespreker Nina Hoek van Dijke van Jong en Je Wil Wat, inspireerde de ruim 90 aanwezigen over het belang van goede jongerenparticipatie. Na de plenaire sessie waren er verschillende interactieve workshops.
Keynote jongerenparticipatie
Nina (Jong & Je Wil Wat), gaf tijdens haar presentatie een concreet stappenplan waarmee je jongeren kunt betrekken in jouw organisatie. De projecten van Erasmus+ Jeugd zijn grotendeels gericht op jongeren, maar hoe zorg je ervoor dat zij van zich laten horen en zeggen wat zij echt belangrijk vinden? ‘Om jongeren te kunnen begrijpen, moet je ze betrekken’, aldus Nina. ‘Het is belangrijk om dat in een vroeg stadium te doen, bijvoorbeeld al bij het schrijven van de aanvraag. Zo zorg je ervoor dat ze ook echt gehoord worden’. De tips van Nina: zorg voor een informele sfeer, een ‘what’s in it for me’, creëer draagvlak, praat met jongeren waar ze ook echt zijn, luister naar wat er gezegd wordt en doe iets met het resultaat!
Engage
Wat kenmerkt een samenwerkende groep en hoe versterk je een groep. Pieter Schoe, trainer en eigenaar van Schaal van Samenwerking, begon zijn workshop met een samenwerkingsopdracht. De deelnemers kregen, zonder dat ze elkaar kenden, twee minuten de tijd om te overleggen hoe drie groepen van zeven personen zo snel mogelijk door een rond touw konden gaan. Op basis van deze oefening bleek hoe snel samenwerken kan gaan. Samenwerken is ‘samen’ en ‘werken’ en je hebt beide nodig om het goed te kunnen uitvoeren. Aan de hand van de routekaart ‘Schaal van Samenwerking’ gaf Pieter voorbeelden en handvatten in wat daarbij wel en niet werkt en ervoor zorgt dat de groep niet terecht komt in ‘overleven’ of ‘ontlopen’, maar in ‘samenwerken’.
Connect
De workshop binnen deze pijler werd gegeven door Jonathan en Maud van YMCA, een organisatie die zelf ook regelmatig jongerenprojecten organiseert met, voor en door jongeren. Door met elkaar iets te creëren leer je elkaar beter kennen en versterk je de onderlinge verbinding. In deze interactieve workshop gingen de deelnemers aan de slag met het bedenken van nieuwe thema’s en werkvormen die je in de praktijk kunt inzetten.
Empower
Tijdens deze workshop gingen de deelnemers concreet aan de slag met het thema reflectie. Ann Daniëls, actief in de trainerspool van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps, liet zien dat er naast saaie reflectieformulieren verschillende methoden zijn die jongeren meer aanspreken en ingezet kunnen worden bij jongerenuitwisselingen of andere projecten met jongeren. De deelnemers pasten de inspirerende tips van Ann zelf toe en reflecteerden op zichzelf én het netwerkevent.
Verder inzoomen op het onderwerp Jongerenparticipatie was mogelijk tijdens de interactieve workshop van Mohammed Jâouna uit de trainerspool. In twee rondes werden gedachtes, ideeën en voorbeelden uit de praktijk met elkaar gedeeld.
Naast de interactieve workshop gaf het Nationaal Agentschap een inhoudelijke workshop over de vele subsidiemogelijkheden binnen Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps en de gezamenlijke kansen en uitdagingen.
Blijf op de hoogte van onze evenementen!
Wil je op de hoogte gehouden worden van evenementen op het gebied van jeugd en jongerenwerk meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Erasmus+. Heb je specifieke vragen over de pijlers van de Europese jeugdstrategie, over de subsidiemogelijkheden binnen Erasmus+ Jeugd of European Solidarity Corps? Mail dan naar erasmusplus@nji.nl.