Global challenges: huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid

25 jaar samenwerking tussen Radboudumc en ziekenhuis in Tanzania
Al 25 jaar heeft het Radboudumc in Nijmegen een samenwerking met het Kilimanjaro Christian Medical Center (KCMC), een opleidingsziekenhuis in Moshi, in het noorden van Tanzania. Deze samenwerking richt zich op zowel patiëntenzorg als (praktijk)onderwijs en onderzoek. Dankzij Erasmus+ konden beide partners hun samenwerking versterken én verbreden.
In het verleden werkten de ziekenhuizen samen op het gebied van capaciteitsopbouw voor onderzoek naar malaria, tuberculose en HIV. Met steun vanuit Erasmus+ buiten Europa (KA 107/KA171) is het niet alleen gelukt om de samenwerking te versterken, maar ook te verbreden naar andere specialismen. Zo is de samenwerking succesvol uitgebreid naar keel-, neus- en oorheelkunde, anesthesie, pathologie, infectieziekten, genetica en de gevolgen van voedingsveranderingen op de gezondheid.
Extra subsidie voor groei en innovatie
De samenwerking bestaat uit het (helpen) opleiden van zorgprofessionals, gezamenlijk onderzoek doen en bijdragen aan (wederzijds) onderwijs voor medisch studenten. “Soms zijn aanjaagsubsidies nodig om een samenwerking naar een nog hoger en breder niveau te tillen”, aldus coördinator en internist Quirijn de Mast.

Onderzoek in Tanzania
Onderzoek en het daaraan gekoppelde onderwijs in lage- en middeninkomenslanden geven waardevolle inzichten in belangrijke gezondheidsproblemen, die ook in de industrie een rol spelen. Denk aan de gevolgen van veranderende voedingspatronen en leefstijl op welvaartsziekten, ontstekingsziekten en antimicrobiële resistentie.
nieuwe inzichten krijgen in de rol van voeding en leefstijl op gezondheid.Quirijn de Mast In Tanzania zitten we midden in deze overgang, waardoor we
Zelf bestudeerde Quirijn het effect van plattelandsvoeding en stedelijk eten - dat lijkt op dat van ons - op de darmen en het afweersysteem van gezonde Tanzanianen. Volgens Quirijn helpt het plattelandseten om welvaartsziekten te voorkomen. De bevindingen zijn niet alleen relevant voor Tanzania, maar ook voor Nederland. “In Nederland heeft de verstedelijking en leefstijlverandering al langer geleden plaatsgevonden. In Tanzania, waar wij ons onderzoek doen, zitten we midden in deze overgang waardoor we nieuwe inzichten krijgen in de rol van voeding en leefstijl op gezondheid.”


Een samenwerking met toekomst
De samenwerking tussen Radboudumc en KCMC laat zien hoe internationale kennisuitwisseling bijdraagt aan zowel lokale als wereldwijde gezondheidsvraagstukken. Erasmus+ blijft een cruciale rol spelen in het versterken van deze samenwerkingen. Ben je benieuwd hoe het programma Erasmus+ jouw project(idee) kan ondersteunen? Klik dan op onderstaande button.