Skip naar content

Matthijs Harmsen, Programmabeheerder HO

Matthijs Harmsen uit Amsterdam werkt sinds 2021 als Programmabeheerder HO cooperation partnerships KA2 bij Erasmus+ Onderwijs & Training. Hij vertelt over zijn werk. Wat houdt zijn functie in en wat vindt hij het leukst?

Werken bij Erasmus+

Word jij onze nieuwe collega? Op deze pagina vind je onze vacatures.

Interview met Matthijs Harmsen

Opleiding

Ik heb Internationale Ontwikkelingsstudies gestudeerd aan de Wageningen University, met als richting politiek en beleid. Net als vele collega’s ben ik ook op uitwisseling geweest. Het was naar Brno in Tsjechië. Je duikt onder in een andere cultuur en gaat om met mensen van allerlei andere culturen. Ik heb dat als heel mooi ervaren. Daarna ben ik Erasmus+-studenten in Wageningen gaan begeleiden.

Functie

Mijn werk als programmabeheerder bevalt heel goed. Het is een mooie start van mijn carrière binnen een internationale organisatie. Tijdens mijn sollicitatie werd direct duidelijk dat de functie voor een belangrijk deel echt programmabeheer betreft en dus ook veel administratieve werkzaamheden met zich meebrengt.

Concreet moet ik in allerlei systemen bijhouden hoe de projecten lopen, budgetten bijhouden en verandering doorvoeren, zoals een verlenging of nieuwe partner. Ook lees en beoordeel ik rapportages om de voortgang te volgen.

Als schakel tussen de EU en de projecten moet je aanvragen behandelen, voorlichting geven over nieuwe aanvraagronden en advies geven. Hiermee heb je vrijwel doorlopend contact met de projectcoördinatoren. Dat vind ik heel leuk en maakt het werk heel afwisselend.

Ook het contact met externe experts is heel leuk, verrassend en leerzaam. We huren externe experts in om de aanvragen te beoordelen. Onderdeel van mijn werk is het trainen van deze experts en de contacten onderhouden. Ook beoordelingen tegenlezen hoort erbij.

Vereisten

Het is geen verplichting, maar de meeste collega’s hebben wel affiniteit met onderwijs, internationalisering en andere landen. Ik reis graag en heb dat veel gedaan tijdens mijn studie en met vakantie. Ik zie mezelf nog wel een jaar in buitenland wonen en werken. Ook projectbeheer moet je leuk vinden, van administratie tot regels volgen en uitleggen.

Verantwoordelijkheden

Het gaat om behoorlijke subsidiebedragen, tot maximaal 400.000 euro per project. Goed beheer is daarom heel belangrijk. We zijn projecten aan het afronden én er starten nieuwe projecten. Meestal komen er jaarlijks tussen 15 en 20 projecten bij. In totaal heb ik zo’n 60 KA2-hogeronderwijsprojecten onder mijn hoede. Ik niet alleen natuurlijk, maar in een topteam van twee beheerders, een coördinator en een ondersteuner. Sinds het nieuwe programma zijn we uitgebreid van drie naar vier medewerkers.

Werkdruk

Op het moment is de werkdruk behoorlijk hoog, maar vaak is dat een seizoenseffect. In de zomer is het meestal rustiger. In een jaar met twee aanvraagronden is er weinig tijd voor bijvoorbeeld themabijeenkomsten. Maar na de laatste deadline is er ruimte voor een verdiepingsslag.

Terugkerende werkzaamheden

Alles begint met adviesgesprekken en vragenuurtjes om potentiële aanvragers te helpen. Daarna volgt het beoordelen van de aanvragen samen met de externe experts en tot slot de kick-off van de projecten. Dan gaat alles lopen.

Vervolgens lees ik de rapportages om bij te houden hoe het met de projecten gaat. Deze cyclus herhaalt zich ieder jaar per ronde. 2021 was een transitiejaar, maar waarschijnlijk blijft veel de komende jaren hetzelfde.

De + van Erasmus+

Samen met collega’s vanuit de verschillende actielijnen zit ik in de Nuffic-werkgroep Inclusie. Daarin bespreken we niet alleen hoe wij als organisatie inclusiever kunnen worden, maar ook hoe mobiliteit en de partnerschappen nog inclusiever kunnen zijn… Er zijn reeds mooie stappen gezet, maar er is ook nog een wereld te winnen. Dat maakt het een interessante en belangrijke extra uitdaging.

Een van de plussen van dit werk zijn ook de Training and Cooperation Activities, TCA’s. Zo ben ik naar Florence gegaan voor een TCA over Inclusie en rolmodellen. In totaal waren we met z’n vijven: ik vanuit het Nationaal Agentschap en de anderen vanuit velden hoger onderwijs, mbo en volwasseneneducatie.

Collegialiteit

Erasmus+ is een leuke en inspirerende mix van ervaren collega’s en nieuwe mensen. Ook de leeftijden en achtergronden zijn heel verschillend. Ik heb enkele challenges gedaan met enthousiaste collega’s. Zo hebben we een maand veganistisch gegeten, een maand verschillende sporten uitgeprobeerd en online het spel Weerwolven van Wakkerdam gespeeld. We lezen ook samen het boek ‘Me and white supremacy’. Het zijn de leuke extra’s buiten werktijd waarbij je je collega’s beter kunt leren kennen.

Vooral in coronatijd was dat heel fijn. Nu kunnen we weer meer naar kantoor en dat is goed voor de gezelligheid. Twee tot drie keer per week naar kantoor en de rest thuis is prima. Helemaal voor een jonge vader. Met meerdere collega’s met jonge kinderen komen er genoeg adviezen voorbij.

Allerleukst

Ik vind het vooral leuk om voorlichting en advies te geven in een fijne samenwerking met collega’s. In de tijd dat ik bij Erasmus+ werk heb ik al veel geleerd en ik leer nog elke dag. Bijvoorbeeld als ik een mail krijg over specifieke regels. Dat is iedere keer veel uitzoekwerk en er is niet altijd een pasklaar antwoord.

Groei en ontwikkeling

Deze functie blijf ik zeker nog een paar jaar doen. Daarna wil ik wellicht meer coördinerend aan de slag. Binnen de diverse pijlers van Nuffic zijn veel mogelijkheden om te groeien. Ook met trainingen en werkgroepen kun je jezelf ontwikkelen.

Werk met impact

Je wilt iets bijdragen aan de maatschappij, dat je werk nut heeft. Bij de projecten gebeurt het, maar ze zijn daar heel blij als wij ze goed adviseren en de voortgang bewaken. Projecten en onderwerpen lopen enorm uiteen, van instellingen die handleidingen en MOOC’s maken tot instellingen en organisaties die werken aan duurzaamheid, digitalisering en inclusie in coronatijd.

De samenwerking tussen Europese organisaties en onderwijsinstellingen vanuit een grote verscheidenheid is het mooist. Over de grenzen heen inspireert iedereen elkaar op een eigen manier. Voor mezelf zie ik hierin een kleine, bescheiden rol als facilitator. Ik zorg ervoor dat het geld geregeld is en beantwoord vragen over de regels: wat mag wel en wat niet. Het is fijn als je daar duidelijkheid over kan geven.