Skip naar content

Professionaliseren over de grens

Erasmus+ Magazine 2024 cover

Publicaties

Lees ook deze publicaties over het programma Erasmus+!

De impact van internationale uitwisselingen op de professionele ontwikkeling van onderwijsmedewerkers

Wat is de impact van een buitenlandervaring via Erasmus+ op de professionalisering van onderwijsprofessionals? Het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training zocht het uit in het onderzoek Professionaliseren over de grensDe conclusie: de impact is vaak groter dan verwacht – en werkt nog jaren later door.

Voor onderwijsprofessionals is ontwikkeling een belangrijk thema. Internationale activiteiten voegen daar extra waarde aan toe. Het onderzoek toont aan dat een buitenlandervaring niet alleen bijdraagt aan de professionele ontwikkeling van de onderwijsmedewerker, maar ook aan die van het team, de instelling én de leerlingen of studenten.

De opzet van het onderzoek

Voor het onderzoek zijn meerdere projecten van Erasmus+ uit vijf onderwijssectoren onderzocht: primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en volwasseneneducatie. Alle projecten richten zich op de professionalisering van onderwijsmedewerkers. Centraal stond de vraag hoe een buitenlandervaring het professioneel handelen na terugkeer beïnvloedt, en wat de bredere impact is binnen en buiten de instelling.

Voorbeeld: Daltonschool Koningin Emma (Zwolle)

Een van de casussen uit het onderzoek is de Christelijke Daltonschool Koningin Emma in Zwolle. De school ontwikkelde met subsidie van Erasmus+ meerdere activiteiten rondom vvto Engels (vroeg vreemdetalenonderwijs). Via een studiereis naar Cambridge, job-shadowing bij buitenlandse partnerscholen en taalcursussen voor individuele leerkrachten, groeide het team op professioneel vlak. Het resultaat? Niet alleen een gecertificeerde EarlyBird-school, maar ook een hecht team en leerlingen die met vertrouwen Engels spreken. De reis leidde bovendien tot een breed gedragen visie op vvto in de hele school.

"Het grotere draagvlak is echt ontstaan in die week van de studiereis.”

De impact van een buitenlandervaring

Het onderzoek laat zien dat internationale projecten van Erasmus+ vaak meer opleveren dan oorspronkelijk beoogd. Professionals groeien persoonlijk, teams worden sterker en ook binnen organisaties zijn duidelijke, blijvende resultaten zichtbaar. Uiteindelijk heeft het ook een positief effect op leerlingen en studenten.

“Ouders zeggen dat hun kinderen heel vrij zijn in het spreken van Engels en ze begrijpen ook al heel veel”

Succesfactoren en uitdagingen

De succesvolle projecten kenmerken zich door een goede verankering van het project in het beleid van de instelling, betrokkenheid van het management, draagvlak binnen het team, een zorgvuldige voorbereiding én goede opvolging. Ook de juiste partnerkeuze, reflectie en monitoring van de resultaten en het onderhouden van internationale contacten zijn essentieel. Tegelijkertijd zijn er ook knelpunten. Zo vielen sommige ervaringen tegen door taalbarrières, onvoldoende draagvlak in en matige voorbereiding van de buitenlandse partnerscholen. Dit benadrukt het belang van zorgvuldige partnerselectie en heldere afspraken.

Duurzame impact 

De resultaten bieden waardevolle inzichten voor toekomstige projecten. Door te investeren in een goede voorbereiding, draagvlak binnen het team en structurele opvolging, kunnen onderwijsinstellingen nog meer impact bereiken.