Skip naar content

Terugblik Erasmus+ Annual Event 2024

Afgelopen woensdag 2 oktober vond het Erasmus+ Annual Event 2024 plaats in het NBC Congrescentrum Nieuwegein. Het thema van het jaarlijks terugkerend evenement was dit keer Europese waarden. Bijna 400 deelnemers deden inspiratie op over dit thema tijdens de plenaire opening en verschillende workshoprondes.

Alle onderwijssectoren

Bijna 400 (onderwijs)professionals uit heel Nederland in het NBC

Dit jaarlijkse evenement had dit jaar een bijzonder thema: Europese waarden. Want welke Europese waarden zijn er? Hoe vertaal je deze naar concrete doelen en hoe verwerk je deze ambities in je project? Vanuit het hele land kwamen bijna 400 deelnemers uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en de volwasseneneducatie samen om inspiratie en kennis op te doen en met elkaar in gesprek te gaan.

Energieke opening door Meesters met Dromen

De dag werd afgetrapt door vervangend directeur van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training Noor Groenendijk. Tijdens de opening werden ook prijzen uitgereikt aan de Nederlandse winnaars van de European Innovative Teaching Awards (EITA). Hierna gaven Emin Kececi en Yassin Yaylali van Meesters met Dromen een energieke én inspirerende presentatie. ‘Jullie dachten zeker: even een dagje géén onderwijs. Maar we gaan vandaag toch wat leren!’ grapte Yassin. Middels een interactieve quiz en een dynamische presentatie nam het duo de deelnemers mee in een les over Europese waarden in vogelvlucht.

Meesters met Dromen tijdens het Annual Event 2024

Feestelijke uitreiking certificaten nieuw geaccrediteerde organisaties

Na de plenaire opening werden de deelnemers werkzaam bij een nieuw geaccrediteerde organisatie uitgenodigd voor een wel heel bijzondere aangelegenheid de uitreiking van de certificaten ter ere van hun onlangs verkregen Erasmus Accreditatie. Stan van Laarhoven, teamleider primair en voortgezet onderwijs bij Erasmus+, bracht een toost uit. ‘Een prestatie om trots op te zijn en fijn om dit écht even met elkaar te kunnen vieren’.

Erasmus+ Galerie: een tour vol inspiratie en goede gesprekken

Het middagprogramma startte met een wandeling langs de bijzondere Erasmus+ Galerie. In verschillende zalen in het congrescentrum waren allerlei bijzondere, mooie en inspirerende projecten tentoongesteld die tot stand zijn gekomen met subsidie van Erasmus+. Projectleiders van deze projecten waren aanwezig en konden met alle bezoekers in gesprek gaan. ‘Ik kreeg veel vragen en vond het zo fijn dat ik mensen op weg kon helpen door het delen van de ervaringen die wij met Erasmus+ hebben opgedaan!’

Deelnemers tijdens de Erasmus+ Galerie - Annual Event 2024

Divers workshopprogramma

Het programma bestond hierna nog uit twee workshoprondes waarbij bezoekers zelf een keuze hadden gemaakt over welke sessies ze wilden volgen. Veertien sessies werden aangeboden, van storytelling tot impact en van communicatie tot technostress. ‘De workshop over interculturele communicatie heeft me echt verrast! Ik was al wel bekend met de theorie, maar het is me gewoon nog nooit zo goed en praktisch uitgelegd,’ zo deelde een bezoeker enthousiast na het volgen van de sessie van Ali Chhaib.

Bijzonder: ontmoeting met deelnemers eTwinning Conferentie

Het eTwinning-congres vond op dezelfde dag en locatie plaats. Hierdoor was het mogelijk voor iedereen om het netwerk te verbreden, ook buiten Erasmus+. eTwinning-bezoekers konden bij de stand van Erasmus+ nader kennismaken met het programma én vice versa. De eTwinning Conferentie had dit jaar een ander bijzonder thema: welzijn in scholen. Bezoekers konden zelfs met hun eigen welzijn aan de slag door in de pauze een ontspannende yogaworkshop te volgen.

Afsluiting en netwerken

De middag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Hieruit blijkt maar weer waar het evenement aan bijdraagt: het met elkaar in contact brengen van scholen en organisaties om samen te werken aan een Erasmus+ voor iedereen! Wij kijken terug op een geslaagd evenement.

Erasmus+ Annual Event 2024