Innovatieve beleidsontwikkeling
Als vertegenwoordiger van een onderwijsinstelling kun je via het subsidieprogramma Erasmus+ ook gaan samenwerken met andere Europese instellingen en beleidsmedewerkers.
Projecten in het kader van innovatieve beleidsontwikkeling vallen onder de centrale acties van Erasmus+. De Europese Commissie beheert deze acties via het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) in Brussel.
Draag bij aan de Europese beleidsagenda
Innovatieve beleidsontwikkeling vanuit Erasmus+ richt zich op het realiseren van de doelstellingen van de Europese beleidsagenda, om slimme, duurzame en inclusieve groei van de Europese economie te stimuleren.
Het ontwikkelen van beleid in het onderwijs staat hoog op de Europese agenda. Met het subsidieprogramma Erasmus+ kun je bijdragen aan de innovatie van het onderwijsbeleid in Europa, evenals het bereiken van specifieke gezamenlijke doelen in Europa.
Een project op het gebied van beleidsontwikkeling heeft een looptijd van drie jaar. De exacte duur van jouw project hangt af van de specifieke doelstelling en de activiteiten die je wilt gaan uitvoeren. Dat geef je aan in de aanvraag.
Voor wie?
Voor ieder onderwijsveld (po/vo, mbo, ho en ve) kan de centrale actie 'Beleidsontwikkeling' beschikbaar zijn. Echter worden elk jaar andere calls opengezet. Kijk daarom op de Funding & Tenders portal voor de huidige mogelijkheden.
De impact
Waar kan een project Erasmus+ in het kader van innovatieve beleidsontwikkeling toe leiden? Denk bijvoorbeeld aan:
- het concurrentievermogen van Europa vergroten
- een duurzame, sociale markteconomie ondersteunen
- inclusieve groei van de Europese economie
Laat je inspireren
Vind voorbeelden van alle afgeronde en lopende projecten op het Project Results Platform van de Europese Commissie.
Forward Looking Projects 2025
Voor 2025 is op 18 december 2024 de call voor Forward Looking Projects geopend. Dit zijn grootschalige projecten die gericht zijn op het identificeren, ontwikkelen, testen en/of beoordelen van innovatieve (beleids)benaderingen die de potentie hebben om te worden opgenomen in het regulieren onderwijs- en opleidingsstelsel, en dat op die manier te verbeteren.
De aanvraag bestaat uit 8 onderwerpen:
- School education: Enhancing basic skills
- Vocational Education & Training: Promote an enabling and supportive environment for vocationals excellence at national and/or regional level
- Vocation Education and Training: Development of joint VET qualifications and modules
- Adult Learning: Support to the Pact for Skills
- Adult Learning: Improving career guidance to support adults' participation in training
- Digital Education: Assessment of digital skills and competences
- Digital Education: Ethical and effective use of generative Artifical Intelligence systems in education and training
- Digital Education: Innovative data collection and exchange approaches in primary and secundary education (including vocational education & training) for data-informed decision-making
Meer informatie over de actie vind je NIET in de programmagids, maar in een apart aanvraagdocument.
Dien je aanvraag in voor Call 2025
Onderwijsinstellingen kunnen voor de Forward Looking Projects een aanvraag indienen bij het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA).
Meer weten over deze actie?
Lees meer over deze centrale actie in de Erasmus+ Programmagids en op de website van de Europese Commissie.