"Dit is de eerste keer dat de culturele creatieve sector formeel erkend is als industriële sector"
Alliances for Innovation: het blueprint-project
Alliances for Innovation is één van de centrale acties van het programma Erasmus+. Het bestaat uit twee onderdelen: Allianties voor onderwijs & bedrijven, en Allianties voor sectorale samenwerking. Wat voor potentiële projecten vallen onder deze actie? En waar moet je aan denken voor een succesvolle subsidieaanvraag? Wij interviewden David Crombie – projectcoördinator van CYANOTYPES. Een lopend project van Erasmus+ voor Alliances for Innovation – sectorale samenwerkingen, dat gecoördineerd wordt door de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).
Wat houdt het project CYANOTYPES precies in?
David: “CYANOTYPES is wat je ook wel een blueprint-project noemt. Bij dit type project wordt geïdentificeerd welke vaardigheden nodig zijn in een specifieke sector. Vervolgens wordt een plan bedacht om deze vaardigheden te leren of te onderhouden, wat uiteindelijk als een soort ‘blueprint’ wordt uitgewerkt, voor breder gebruik. Het is een implementatieproject dus, geen onderzoeksproject. De commissie subsidieert een aantal blueprint-projecten voor een aantal verschillende sectoren per jaar, maar dit is de eerste keer dat de culturele creatieve sector formeel erkend is als industriële sector. Iets waar wij uiteraard heel blij mee zijn.”
Hoe helpt Erasmus+?
David: “Erasmus+ is vooral bekend om de mobiliteitssubsidies, maar het programma initieert ook allerlei samenwerkingen tussen instellingen. Het geeft de mogelijkheid om binnen Europa mensen te leren kennen, inhoudelijk bij te praten en afstemming te zoeken met andere Europese instellingen. Het blueprint-project specifiek, geeft in mijn mening een extra dimensie aan deze vorm van samenwerking. Met een blueprint-project blijft het niet bij een idee of advies, maar worden ideeën geïmplementeerd en resultaten uitvoerbaar gemaakt. Dus mijn advies: Neem het programma aandachtig door, bedenk waar je geïnteresseerd in bent en kijk of daar structurele ondersteuning voor geboden wordt door Erasmus+ die jouw instelling helpen bij het behalen van organisatiedoelen.”
Heb je tips voor de aanvraagprocedure?
David: “Het schrijven van een succesvolle aanvraag is nooit makkelijk. Maar door goed over onderdelen na te denken, vergroot je wel je kans op succes. Zorg ervoor dat:
- je aanvraag relevant is
- je een goede balans hebt in je consortiumpartners, zowel in expertise als geografisch
- je op tijd start, het schrijven van een aanvraag kost tijd!
- je nadenkt over het vervolg van het project, wanneer de subsidie op is. Dat geeft je betere kansen op een eventueel projectvervolg.
Mijn grootste boodschap is: wees niet verlegen. Heb je een goed idee en ken je mensen waarmee je graag samen zou werken die zich ook in dat idee kunnen vinden? Ga er dan voor! En misschien krijgt je eerste aanvraag geen subsidie, en misschien je tweede aanvraag ook niet, maar je komt er uiteindelijk wel.”
Meer weten over Alliances for Innovation?
Wil je meer weten over de centrale actie ‘Alliances for Innovation’? Bekijk dan onze vernieuwde webpagina’s over deze actie of ga naar de website van de Europese Commissie.