"Tot een project van deze omvang kom je niet zomaar"
Alliances for Innovation: het NEST-project
Alliances for Innovation is één van de centrale acties van het programma Erasmus+. Het bestaat uit twee onderdelen: Allianties voor onderwijs & bedrijven (Lot 1), en Allianties voor sectorale samenwerking (Lot 2). Eerder gaven we al inzicht in een project binnen Lot 2. In dit artikel geven we inzicht in Lot 1. Hiervoor interviewden we Johan de Jong – projectcoördinator van NEST. Een lopend project van Erasmus+ voor Alliances for Innovation – onderwijs & bedrijven, dat gecoördineerd wordt door Hanzehogeschool Groningen.
Wat houdt het NEST-project precies in?
Johan: “Binnen NEST pleiten we voor een andere blik op de zorg. In Nederland, maar ook in de rest van Europa, richten we zorg namelijk nog heel erg in op het bestrijden van ziekte. Samen met onze internationale partners willen wij de focus verleggen van ziekte en zorg naar gezondheid. En dan niet alleen de individuele gezondheid, maar ook de gezondheid van community’s. Denk aan grotere eenheden zoals wijken, gemeenten of steden. Een complexe aangelegenheid omdat je niet alleen met de individu te maken hebt, maar ook met zijn of haar omgeving. En die willen wij positief beïnvloeden.”
Hoe start je een Alliance for Innovation?
Johan: “Tot een project van deze omvang kom je niet zomaar. Wij hebben hier via een strategie stapsgewijs naartoe gewerkt. Beginnend met (kleinere) Capacity Building-projecten, als partner. Onder andere om ons management op niveau te krijgen. Vervolgens hebben we de volgende stap gezet richting de rol van coördinator en stapsgewijs hebben we op de schouders van eerdere projecten gebouwd tot het NEST-project, waarvan we opnieuw coördinator zijn.”
Hoe helpt Erasmus+?
Johan: “Erasmus+ co-financiert de ideeën en innovaties van de Hanzehogeschool en het consortium van het Erasmus+ NEST-project. Dankzij de programmasubsidie kunnen we onze ideeën tot uitvoering brengen en stappen maken op het gebied van healthy ageing, één van de strategische pijlers van Hanzehogeschool.
Verder stimuleert Erasmus+ de uitwisseling van kennis. Niet alleen binnen het project, met andere Europese partners, maar ook tussen verschillende projecten. En daar profiteert niet alleen NEST van, ook andere projecten plukken hier de vruchten van.”
Heb je tips voor de aanvraagprocedure?
Volgens Johan begint het allemaal met een goed idee. Zodra je een idee hebt kijk je naar de volgende zaken:
- Welk onderdeel van de programmagids biedt kansen voor de uitvoering van jouw idee?
- Sluit het idee aan bij de agenda van dat onderdeel van programma Erasmus+?
- Sluit het idee aan op een maatschappelijk vraagstuk?
- Past het idee binnen de strategie van je eigen organisatie?
Heb je een actie uitgekozen en kun je de onderste drie vragen positief beantwoorden? Kijk dan een kritisch naar de samenstelling van je consortium.
Johan de Jong geeft nog meer tips en aandachtspunten, ook voor de eerste periode na de goedkeuring van een aanvraag. Benieuwd? Download dan het volledige interview via onderstaande button en lees snel verder.
Meer weten over Alliances for Innovation?
Wil je meer weten over de centrale actie ‘Alliances for Innovation’? Bekijk dan onze webpagina’s over deze actie of ga naar de website van de Europese Commissie. Benieuwd naar Lot 2 van deze actie? Lees dan het interview met David Crombie, over het CYANOTYPES-project.