Skip naar content

"Erasmus Mundus verleent status en naamsbekendheid, zeker buiten Nederland."

Robert Wagenaar en Regine van Groningen

Robert Wagenaar en Regine van Groningen

De impact van Erasmus Mundus voor instelling en student

In mei werd dit jaar het twintigjarige jubileum van de centrale actie Erasmus Mundus binnen programma Erasmus+ gevierd. Een actie waarmee internationale masterprogramma’s ontwikkeld kunnen worden én waarmee deelname aan zo’n programma gesubsidieerd wordt. De Rijksuniversiteit Groningen is binnen Nederland de meest actieve instelling rond Erasmus Mundus. De universiteit doet al sinds de start in 2004 mee en heeft sindsdien 26 succesvolle aanvragen gedaan. Wat voor impact heeft Erasmus Mundus op de Rijksuniversiteit Groningen en de deelnemende studenten? Wij spraken Robert Wagenaar en Regine van Groningen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoger onderwijs

Erasmus Mundus was geen startpunt, maar een logische vervolgstap

De Rijksuniversiteit Groningen is ooit met drie programma’s gestart binnen Erasmus Mundus. Opvallend is dat deze drie programma’s al bestonden vóór de subsidiemogelijkheid Erasmus Mundus. Robert Wagenaar, president van het Erasmus Mundus-programma Euroculture: Society, Politics and Culture in a Global Context: “Ook voor 2004 kon je al gemeenschappelijke programma’s opzetten. Dat verliep destijds via andere subsidie-acties. Toen in 2004 Erasmus Mundus werd geïntroduceerd, voelde een overstap met deze drie programma’s als een natuurlijke stap.” 

Euroculture sessie bij Rijksuniversiteit Groningen

Excellente programma’s zijn ook zonder subsidie heel aantrekkelijk

Erasmus Mundus is onderdeel van de partnerschappen voor excellentie (Key Action 2) binnen programma Erasmus+. Programma’s ontvangen honderden aanmeldingen per jaar. Studenten worden getoetst aan een aantal selectiecriteria en alleen de allerbeste ontvangen een Erasmus Mundus beurs. Robert: “Dat zijn soms studenten die zonder beurs nooit mee hadden kunnen doen aan zo’n excellent programma. Het is fantastisch dat we deze studenten ook een opleiding van zo’n hoog niveau kunnen bieden.” Overige studenten die voldoen aan de selectiecriteria worden uitgenodigd om op eigen kosten deel te nemen. Dat kan voor met name niet-Europese studenten in de papieren lopen. Alsnog gebeurt dit volop. In het Erasmus Mundus-programma  Euroculture betaalt zo’n 75% van de studenten zelf voor de studie. 

Dat is logisch als je bedenkt dat:

  • Erasmus Mundus-masterprogramma’s enorm veel aanzien hebben; 
  • deelname aan een Erasmus Mundus-master studenten een fantastisch wereldwijd netwerk oplevert;
  • Erasmus Mundus masterprogramma’s altijd interdisciplinair zijn. Dat maakt ze modern en toegespitst op de maatschappelijke vraag. En daardoor komen studenten vaak beter terecht na het volgen van een Erasmus Mundus-master dan na een traditionele master.

De internationale context is onmisbaar voor het succes van Erasmus Mundus

Is Erasmus Mundus ook uitvoerbaar met een nationaal netwerk? Een eenduidig ‘nee’ is het antwoord. Het gaat soms om programma’s die je op nationaal niveau minder snel gevuld krijgt, maar die op internationaal niveau heel gewild zijn, aldus Robert. Regine van Groningen, senior beleidsmedewerker Internationalisering: De toegevoegde waarde van een internationaal netwerk zit daarnaast onder andere in het verschil in inzichten. Je werkt met verschillende onderwijssystemen en leert op dat vlak veel van elkaar. En een oplossing moet behoorlijk flexibel zijn, als dat in al die verschillende landen moet werken. Het dwingt je dus om betere en innovatievere oplossingen te bedenken.” Robert vult aan: “Je kunt ook een breder programma opzetten door gebruik te maken van de expertise van al je partners. Expertises die je in Nederland niet hebt.”

Erasmus Mundus verleent status en naamsbekendheid voor de RUG

Regine: “Erasmus Mundus verleent status en naamsbekendheid, zeker buiten Nederland. In Internationale context wordt onze universiteit al snel genoemd als voorbeeld.” De afgestudeerde studenten zijn daarnaast zeer gemotiveerde ambassadeurs van je masterprogramma en instelling, aldus Robert. “Ook voelen we ons echt onderdeel van een internationale gemeenschap. Niet alleen studenten afkomstig uit de hele wereld werken nauw samen, maar dat geldt ook voor de stafleden van de deelnemende instellingen. Naast intensieve samenwerking op onderwijsgebied levert dat ook internationale conferenties en wetenschappelijke publicaties op.”

De grootste uitdagingen en enkele tips om hiermee om te gaan

De grootste uitdagingen rondom Erasmus Mundus zijn organisatorisch, aldus Robert. Denk aan organisatiestructuur of regelgeving vanuit de instelling. Robert en Regine geven een paar tips: 

  • Zorg dat je commitment hebt vanuit elk niveau binnen je organisatie. 
  • Ga op zoek naar mogelijkheden en probeer je juristen daarin mee te nemen. Zij zien vaak meer belemmeringen dan er daadwerkelijk zijn. 
  • Ga in gesprek met een ervaren instelling. Je hoeft niet alles zelf uit te vinden.