Breaking Barriers Through Football
Jongerenuitwisseling rondom voetbal
De maatschappelijke kracht van voetbal
Vijfentwintig jongeren, vijf landen en één gezamenlijke passie: voetbal. In het project Breaking Barriers Through Football organiseert het European Football for Development Network (EFDN) uitwisselingen met internationale voetbalclubs, om zo de kansen van jongeren uit achterstandssituaties te verbeteren. De jongeren krijgen tijdens een uitwisseling de kans hun leiderschap en presentatie- en communicatievaardigheden te trainen en leren samen te werken met jongeren met verschillende culturele achtergronden.
Sociale doelen
EFDN ondersteunt voetbalclubs bij hun sociaalmaatschappelijke projecten. Hubert Rovers, CEO van EFDN, licht toe: "Wij hebben een netwerk van 67 betaalde voetbalclubs uit 27 landen. Veel van onze leden hebben sociale programma’s met jongeren die school dreigen te verlaten of die met werkloosheid kampen. Zij volgen al een traject bij de maatschappelijke stichting van een betaalde voetbalclub om bepaalde sociale doelen te bereiken. Om ze extra te motiveren zijn we de jongerenuitwisselingen gestart: de jongeren die zich goed inzetten mogen mee op uitwisseling. Dit zijn vaak jongeren die zelf nooit de kans krijgen om naar plekken als Engeland of Israël te reizen of überhaupt nooit een vliegtuig van binnen hebben gezien."
Voetbal als drager van de boodschap
Het trainen van vaardigheden gebeurt door middel van activiteiten met een achterliggende boodschap. Voetbal is telkens het middel om die boodschap door te geven. "Een van de activiteiten die we organiseren is een veiling van sociale waarden, waarbij de jongeren een budget krijgen om sociale waarden van te kopen. De activiteit is weer gelieerd aan voetbal, maar in plaats van spelers kopen ze persoonlijkheidseigenschappen en laten we ze nadenken over de persoonlijkheden van spelers als Messi en Ronaldo. Uiteindelijk dient het als een spiegelopdracht: ze analyseren hoe ze zich nu gedragen, hoe ze willen zijn en of dit overeenkomt." Rovers ziet wat de uitwisseling met de jongeren doet: "Waar de jongeren de eerste dag verlegen bij hun eigen groepje zitten, zie je de laatste dag niet meer wie bij welke club hoort en zijn ze vaak emotioneel bij het afscheid nemen. Ze praten alle talen door elkaar heen, voegen elkaar toe op Facebook en WhatsApp en wisselen hun voetbalshirts uit."
In de zomer van 2019 ging Erasmus+ langs bij Breaking Barriers Through Football. Bekijk de video door op het paarse icoontje te klikken.
Het kost tijd, maar is het waard
Ook op langere termijn zijn de effecten zichtbaar. Hubert: "Een aantal schoolverlaters pakten hun opleiding weer op, sommigen stopten met roken en er waren deelnemers die soortgelijke activiteiten nu ook voor anderen organiseren. Het sociale traject waar ze vanuit hun club al aan deelnamen helpt hieraan mee, maar het kwartje valt vaak op zo’n uitwisseling. Het organiseren van zo’n project kost veel tijd, maar als je ziet dat jongeren daardoor sterker in hun schoenen staan en hun dromen durven na te jagen is dat het dubbel en dwars waard. Dus heb je plannen voor een soortgelijke jongerenuitwisseling? Dan adviseer ik maar één ding: doen!
Tijdens een jongerenuitwisseling leren 13- tot 30-jarigen uit verschillende Europese landen elkaars achtergrond en cultuur kennen. Daarnaast leren ze van elkaars ervaringen. Heb jij een idee voor een uitwisselingsproject? Subsidie voor een jongerenuitwisseling kan binnen Key Action 1 van Erasmus+ Jeugd worden aangevraagd.