Het begin van Patricia Wilke-Witte
‘Erasmus+ heeft ons als organisatie getriggerd’
Samen met haar collega’s besloot docent N&G en biologie Patricia Wilke-Witte van Aeres VMBO in Almere ondanks corona door te gaan met het duurzaamheidsproject van Erasmus+. Hoewel ze niet alles eruit hebben kunnen halen, is het een mooi begin.
Wat hebben jullie gedaan?
Op het ogenblik doen we niet zo veel met Erasmus+, want door corona ligt het grotendeels stil. Twee jaar geleden zijn we enthousiast begonnen in een samenwerking met scholen in Duitsland, Denemarken en Finland. Zij zijn vijf dagen op onze school in Almere geweest. Vervolgens zouden wij naar Finland gaan. De reis was al geboekt en alles was geregeld, maar door corona ging het niet door.
Dat was heel vervelend, vooral voor de tien leerlingen uit de eerste en tweede klas die mee zouden gaan. Zij keken er erg naar uit. We hadden het ze ook zo gegund om naar het buitenland te gaan. Leerlingen zijn daarna lange tijd fysiek niet op school geweest en daardoor was er bijna niets online te organiseren. Wel kregen we het spontane idee om een film te maken over wat iedereen op school doet met corona. Hierdoor zagen de leerlingen dat ze niet de enige waren.
Hoe was het?
De vijf dagen dat de scholen hier waren, waren een enorm succes. Het is mooi om te zien dat het in het begin allemaal een beetje stroef gaat, maar dat het na de tweede avond helemaal goed is. We hebben die avond Oudhollandse spellen gespeeld met Nederlandse muziek. We zijn gestart vanuit het idee dat het internationale project waardevolle ervaringen geeft waarbij leerlingen leren omgaan met andere culturen.
We hebben als insteek duurzaamheid, als belangrijk onderwerp van deze tijd. Het is goed om te weten dat je niet als enige iets doet en dat alle kleine beetjes bijdragen. Ieder land heeft een eigen thema, waarbij we iets aan elkaar laten zien. Wij hadden als thema voedsel en bij de partnerscholen ging het om water, afval en recycling. Voor het project hebben we ook succesvol samengewerkt met enkele bedrijven uit de buurt.
Persoonlijk ben ik erbij betrokken vanuit het thema duurzaamheid. Daar heb ik veel mee gedaan op school. Het is lastig om zoiets in het DNA van de school te krijgen. Iedereen is altijd druk. Ik ben daarom andere middelen gaan zoeken en aangezien ik internationalisering ook interessant vind, bleek dat een goede combi. Door corona staan we nu op het punt: verlengen we een jaar om hopelijk toch nog een reis te kunnen maken of trekken we de stekker eruit?
Wat gaan jullie doen?
Ik hoop nog steeds mee te kunnen op reis, samen met mijn collega’s. We hebben van alles voorbereid en willen de stekker er niet uittrekken. Eén andere reis moet lukken. Zelf zou ik graag in het buitenland kijken. Het onderwijs staat op het punt om te veranderen naar meer op maat en individueel en dat is in Scandinavische landen meer normaal dan hier. We hebben daarvoor een mooi vervolgplan en zoeken er nog partners voor. Het zou fantastisch zijn om als collega’s ergens gaan kijken en dan een onderzoeksvraag formuleren voor een volgende groep.
Wat heeft het gestart?
Het heeft ons als organisatie getriggerd. We hebben ook een beurs voor docenten, maar die ging van start tijdens corona en daar is daarom nog niet veel mee gebeurd. Het leek ons zo mooi om over de grens te kijken. Het is een verrijking van wat je uitdraagt naar leerlingen. Hoewel we er niet uit hebben gehaald wat het oorspronkelijke plan was, was het niet voor niets. Het was een mooi begin. Ik zou het zo weer doen en we gaan zeker kijken naar mogelijkheden in het nieuwe programma van Erasmus+.
Dit verhaal maakt onderdeel uit van de lancering van het nieuwe programma 2021-2027, met als thema Let’s begin. Op dinsdag 22 juni is een interactieve online lanceringsbijeenkomst voor iedereen die met Erasmus+ wil starten of doorgaan.