“RUN-EU is als een breekijzer voor onze rol als regionale hogeschool”
Peter de Boer
Het effect van een Europese Universiteiten Alliantie voor NHL Stenden
Regional University Network (RUN-EU) is een Europese Universiteiten Alliantie tussen universiteiten en hogescholen in Nederland, Hongarije, Oostenrijk, Finland, Ierland, België, Spanje en Portugal. De alliantie wil bouwen aan toekomstige en geavanceerde vaardigheden, die regionaal versterking bieden. We spraken Peter de Boer, projectleider van Run-EU bij NHL Stenden, de Nederlandse partner in dit project.
“Een Europese Universiteiten Alliantie start je niet voor prestige of geld. Het is een instrument dat je inzet om je hogeschool, studenten en regio verder te helpen”, aldus Peter de Boer. De focus bij RUN-EU ligt daarbij op vaardigheden. Hoe uit zich dit?
De ontwikkeling van 80 Short Advanced Programmes
Deze korte programma’s zijn één van de resultaten uit RUN-EU. Studenten werken hierbij aan geavanceerde vaardigheden die zij in de toekomst verwachten nodig te hebben. Dat gebeurt deels online en deels in het buitenland. “Zowel NHL Stenden als RUN-EU heeft het streven om zoveel mogelijk studenten een interculturele ervaring te geven. Dat is gemakkelijker als de buitenlandperiode korter is.” Om deelname nog laagdrempeliger te maken, zijn beurzen opgezet. Daarnaast kunnen studenten de programma’s ook volledig vanuit huis volgen, waarmee nog meer mobiliteitsbarrières verdwijnen. Peter: “In de toekomst willen we een breed pallet aan internationaliseringsmogelijkheden aanbieden dat volledig online te volgen is, tot volledig fysiek en alles wat daartussen zit.”
De effecten van RUN-EU
“Als onderdeel van RUN-EU hebben we collega’s van verschillende hogescholen en universiteiten bij elkaar gebracht die op deze disciplines zitten. Exploratory Missions noemen we die bijeenkomsten. Door deze bijeenkomsten hebben we binnen twee jaar 70 korte programma’s ontwikkeld. Ik was daar echt van onder de indruk.”
Ook heeft onderwijs een hele andere vorm gekregen in bijvoorbeeld de Future and Advanced Skills Academies. Deze vorm van onderwijs is gestuurd vanuit de behoefte van studenten en de vragen die in de regio liggen. Ook wordt gebruik gemaakt van de Design thinking methodologie.
Hoe maak je een Europese Universiteiten Alliantie succesvol?
Eén gezamenlijke onderwijsruimte en één diploma voor studies in meerdere EU-landen. Een behoorlijke uitdaging wanneer je over de grenzen werkt en met verschillende culturen en verschillende nationale wetgeving te maken hebt. Hoe maak je jouw alliantie tot een succes? Bekijk enkele tips van Peter.
- Tip #1 Denk goed na over het doel van jouw deelname.
- Tip #2 Neem de tijd om alle culturele en academische verschillen met je partners te bespreken.
- Tip #3 Betrek elke laag van je organisatie bij het project. Van lectoren tot docenten tot administratief medewerkers.
Het hele interview vind je op pagina 20 en 21 van het Erasmus+ Magazine 2024.
Download het Erasmus+ Magazine 2024
pdf
Erasmus+ Magazine 2024 |