I hear you(th): een Mobiliteitsproject voor jongerenwerkers van A tot Z
Van 2 tot 8 juni vond ‘I hear you(th)’ plaats, een interessant project om beter te bekijken. Niet alleen vanwege het actuele thema, mentale gezondheid, maar ook omdat er gebruik is gemaakt van alle nieuwe mogelijkheden die de subsidielijn Mobiliteit voor Jongerenwerkers sinds het programma 2021-2027 biedt. Naast de training zelf vond er namelijk een voorbereidend bezoek plaats én zullen de deelnemers terug in eigen land activiteiten (System Development and Outreach Activities) in het verlengde van I hear you(th) organiseren, om de impact van het project te vergroten.
I hear you(th) vond plaats bij Olde Vechte in Ommen, een ervaren organisatie binnen Erasmus+ Jeugd. Voor de aanvraagster, Zsofia Gaudi, was het echter de eerste keer dat ze zelf een project bedacht, een aanvraag schreef, goedgekeurd kreeg en dus uit mocht voeren.
“Ik heb de indruk dat jongerenwerkers vaak enorm veel passie hebben voor hun werk, bijna te veel,” vertelt Zsofia. “Het is vaak veel geven en minder nemen, waardoor de balans niet goed is en ze vergeten naar zichzelf te luisteren. Ik wilde dat er een mogelijkheid zou zijn voor professionals om de ruimte te krijgen even een moment voor zichzelf te krijgen. Om te reflecteren, om vaardigheden rondom mentale gezondheid op te doen, maar ook om met elkaar in contact te komen en het besef te creëren dat ze er niet alleen voor staan.”
Naast het aanleren van nieuwe vaardigheden, ging het dus ook om het leren van elkaar, de onderlinge uitwisseling en het creëren van een gemeenschap van jongerenwerkers waarin ze elkaar kunnen blijven ondersteunen.
Verschillende deelnemers, verschillende wensen: het Voorbereidend Bezoek
Tijdens de week in Ommen zijn 32 deelnemers uit tien verschillende landen aanwezig, waaronder Roemenië, Hongarije, Estland, Spanje en Nederland. Zsofia: “Toen ik de projectaanvraag schreef was ik me er bewust van dat het mijn idee was en dat ik mogelijk aannames deed die niet klopten. Voor het indienen van de aanvraag had ik al een behoefteanalyse gedaan, maar toch vond ik het heel belangrijk een voorbereidend bezoek in te plannen. Dat was de beste keuze die ik heb gemaakt!
Bij het voorbereidend bezoek eerder dit jaar was van elk land één deelnemer aanwezig. Tijdens een fysieke bijeenkomst praat je toch makkelijker dan online, en dus kwamen er interessante dingen naar boven. Dat er zo veel burn-outverschijnselen speelden bijvoorbeeld. Dat was moeilijk om te beseffen, maar iets wat ik eerder niet zo besefte. Die behoefte heb ik meegenomen in het verder vormgeven van de training en ik ben er vrij zeker van dat dat is wat nu juist enorm bijdraagt aan de relevantie en ervaring van de deelnemers.”
We zijn professionals, maar ook mensen met dromen en behoeften. Deze dagen gaan over het leren ondersteunen van jezelf én anderen. Niet alleen in momenten van crisis, maar altijd. Je hebt altijd mentale gezondheid.Ilze, deelneemster uit Letland
Van goed naar “kan beter”
Naast het voorbereidend bezoek is er nog iets waar Zsofia erg tevreden mee is: de vele reflectiemomenten. “Reflectie kan enorm bijdragen aan je mentale gezondheid en is dus ook een groot onderdeel van deze training. Zo zijn er walks & talks in het programma ingebouwd, blikken we na elke activiteit terug om te kijken wat het ons brengt en komen we elke avond in dezelfde trio’s bij elkaar om samen te reflecteren. Wat was er goed aan vandaag? Wat neem ik hiervan mee?"
Maar ook minder traditionele reflectiemomenten zijn aanwezig bij I hear you(th). Facilitator Stella is speciaal aanwezig om de deelnemers in contact te laten komen met hun lichaam, door middel van onder andere dans en theater, maar ook een workshop ademwerk.
“Het enige wat ik een volgende keer waarschijnlijk anders zou doen is het eerder introduceren van de System Development and Outreach Activities. Ik hoop echt dat iedereen gemotiveerd raakt om in eigen land een activiteit op te zetten. Nu zijn er ideeën om een kampvuur te organiseren voor jongeren én hun ouders. Enkele deelnemers willen een activiteit organiseren met de minderheden in hun omgeving, anderen willen jongeren mee de natuur in nemen en er wordt gesproken over groepsgesprekken met een psycholoog, om hier op een laagdrempelige manier kennis mee te maken."
Voor deze training voelde ik me niet voorbereid om jongeren met mentale problemen te helpen of ondersteunen, zeker niet wanneer die tijdens een project boven kwamen. Ik ben blij dat ik nu een community heb waarmee ik het over deze dingen kan hebben.Yana, deelneemster uit Bulgarije