Skip naar content

Het begin van Derillio Alexander

‘Ik wil alle jongeren zo’n ervaring geven’

Derillio Alexander (29) deed vanaf zijn zestiende mee aan verschillende jongerenuitwisselingen en is nu zelf begeleider bij Eternity. Zo is hij onder meer projectleider bij Get up, stand up, een project om jongeren weerbaar te maken tegen onderling geweld en criminaliteit.

Jeugd & jongerenwerk

Wat heb je gedaan?

Ik ben vroeg begonnen met internationale uitwisselingen. Mijn eerste ervaringen waren een roots tour in Gambia, muzikale uitwisseling op Curaçao en contemporary dancereis naar ACE Dance Company in Birmingham. Ik was toen 16, 17 jaar. Een van de doelen van de uitwisselingen is jongeren bewustmaken van hun achtergrond. De projecten bieden mogelijkheden om de jongeren bij ons te houden zodat we ze verder kunnen begeleiden in hun loopbaan en carrière. Dat heeft bij mij goed gewerkt.

Wat heb je daarna gedaan?

In 2009 ben ik muzikaal leider geworden bij Eternity en heb les gegeven op scholen. Mede door de internationale ervaringen heb ik me kunnen ontwikkelen tot docent, muzikaal leider en begeleider bij projecten als Get up, stand up. Dit is een uitwisselingsprogramma tussen Eternity in Amsterdam en Ebony Steelband in Londen, over het thema geweld. Jongeren krijgen een week lang workshops over weerbaarheid en drill muziek. Bij een muzikale uitwisseling is het concept dat je de muziek laat spreken. Muziek is een universele taal en je kunt met alles muziek maken.

In het programma bezoeken we ook wijken waar de jongeren wonen. Dit geeft ze meer kennis over de leefomstandigheden van hun leeftijdsgenoten. Jongeren zijn makkelijk beïnvloedbaar. Bijna geen enkele jongere komt daaronder uit. Het kan een probleem zijn als je je niet bewust bent van de positieve invloeden in je omgeving. Jongeren grijpen tegenwoordig snel naar wapens. Vechten met de vuist bestaat niet meer.

Die cultuur komt uit Engeland en muziek heeft veel impact op die cultuur. Tijdens de uitwisseling zien onze jongeren de verschillen met Engelse jongeren. Ze maken een connectie met wat er wordt verteld, worden zich bewust van wat er in wereld gebeurt en krijgen indirect mee hoe het anders kan. Vanuit zelfbewustwording kunnen ze iets gaan ondernemen en projectplannen uitwerken. Wij kunnen met ze meedenken. Ook al komt er uiteindelijk niets van, het is al mooi als ze actief bezig zijn met een idee.

Hoe was het?

De uitwisseling zou afgelopen jaar plaatsvinden in juli en oktober, maar door corona heeft het project een moeilijke start gehad. We wilden volgende maand opnieuw proberen naar Londen te gaan maar dat wordt nu waarschijnlijk oktober. De jongeren uit Londen komen dan volgend jaar bij ons. Digitaal is zoiets niet te organiseren. Fysiek is beter, vooral op sociaal vlak. De meeste jongeren zijn ook niet blij met alle online lessen. Dat is niet ideaal voor ze.

Wat heeft het gestart?

In Eternity en Erasmus+ heb ik organisaties gevonden die het mogelijk maakt om te reizen en maatschappelijke vaardigheden te ontwikkelen. Je leren inleven in nieuwe culturen is belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. De groepen jongeren die meedoen gaan zelden naar buitenland. Ze voelen een taalbarrière, maar we proberen het voor iedereen zo comfortabel mogelijk te maken en dat komt altijd goed. Al doende leert men.

Zelf voel ik me sociaal en maatschappelijk ondersteund en geschoold. Door de buitenlandervaring durf ik meer van mezelf te laten zien. Ik heb veel geleerd over mezelf en nu begeleid ik zelf jongeren van 7 tot 18+. Ik zie vanuit mijn eigen ervaring wat er nodig is en weet wat een uitwisseling kan geven. Het kan jongeren motiveren om mee te doen als ze horen hoe ik me heb ontwikkeld. Wat mij is aangeboden, wil ik doorgeven. Ik wil alle jongeren zo’n ervaring geven.

Start met impact?

We bieden jongeren houvast zodat zij hun droom kunnen najagen en die werkelijkheid kunnen maken. Je houdt ze bij je en probeert iemand op het juiste pad te houden. De mogelijkheden van Erasmus+ maakt het makkelijker om iets te organiseren voor jongeren die het nodig hebben.

Ik heb er nu bijna 20 jaar ervaring mee en ben nog steeds iedere dag blij dat ik van muziek ben gaan houden. Het heeft me geholpen mijn hoofd erbij te houden. Verschillende organisaties hebben me daarbij gesteund. Het begon met muziek en het is uitgebloeid tot het begeleiden van projecten en het willen bieden van kansen aan jongeren.

Dit verhaal maakt onderdeel uit van de lancering van het nieuwe programma 2021-2027, met als thema Let’s begin. Op dinsdag 22 juni is een interactieve online lanceringsbijeenkomst voor iedereen die met Erasmus+ wil starten of doorgaan.