Tim Reeskens, nationaal programmadirecteur van de European Values Study bij Tilburg University
“Jean Monnet zorgt voor verbinding”
Jean Monnet is een op zichzelfstaande subsidielijn binnen programma Erasmus+, beschikbaar voor primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. De focus: Europa. Met allerlei subacties draagt Jean Monnet bij aan de verspreiding van kennis en inzicht in de Europese Unie en de werking van haar instellingen. Wat kan Jean Monnet voor jouw onderwijsinstelling betekenen? Tim Reeskens, nationaal programmadirecteur van de European Values Study bij Tilburg Universiteit, vertelt over de impact bij zijn universiteit.
Tim: “Tilburg University is een universiteit gericht op de samenleving. Elke faculteit zoekt een maatschappelijk haakje binnen hun onderzoeksprogramma’s. Met Jean Monnet willen we dat maatschappelijke haakje breder trekken, van Nederland naar Europa. Jean Monnet zorgt in dit geval voor verbinding tussen de verschillende faculteiten, wat noodzakelijk is. De maatschappelijke vraagstukken van tegenwoordig zijn namelijk zo complex dat ze niet door één discipline op te lossen zijn. Hiervoor heb je een goede samenwerking nodig.”
De Jean Monnet-activiteiten van Tilburg University
Binnen Tilburg University zijn verschillende Jean Monnet-activiteiten. De instelling heeft meerdere Jean Monnet Chairs gehad (Tim Reeskens had de Chair of Identities and cohesion in a changing Europe) en heeft een Jean Monnet Centre of Excellence (Centre of European Values). Een voedingsbron voor het Centre is de European Values Study; een onderzoek dat elke negen jaar herhaald wordt en waarin gekeken wordt naar wat Europeanen belangrijk vinden en hoe ze denken. Tim: “Denk aan onderwerpen als bijvoorbeeld migratie, verduurzaming en solidariteit. Maar ook hoe ze in het leven staan. Zijn ze religieus? Makkelijk in vertrouwen? Participeren ze veel in verenigingsleven?”
Inmiddels zijn er ongeveer veertig landen aangesloten bij dit onderzoek. “Ons doel is hierbij niet alleen data verzamelen, maar ook gebruiken. En dat gaat steeds beter. Onze expertise vanuit het Centre of European Values wordt beter zichtbaar en mensen weten ons steeds meer te vinden. Dat geldt voor collega’s (voor input), scholen (voor studiemateriaal en nascholingsactiviteiten) en organisaties (voor expertise).”
Aansluiting bij een KA2-project van Erasmus+
De kennis uit de Jean Monnet-activiteiten wordt ook in andere projecten van Erasmus+ gebruikt. Als voorbeeld geeft Tim het voormalige KA2-project van collega Inge Sieben: ‘European Values and Education’ (EVALUE) dat intussen een doorstart heeft gevonden in het project ‘Teaching Controversial Issues’. In EVALUE is het waarde-onderzoek gekoppeld aan een digitaal platform dat gebruikt kan worden bij burgerschapseducatie.
Erasmus+ is veel meer dan een financieel duwtjeTim Reeskens
Erasmus+ helpt ook voor aansluiting bij projecten buiten het programma
Tim: “Ondanks dat het waardeonderzoek een Europees onderzoek is, is het niet altijd gemakkelijk om onze resultaten bekend te maken bij internationale beleidsmakers. De vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar de beleidspraktijk is niet eenvoudig.
Desondanks hebben we met onze Jean Monnet-activiteiten wel aansluiting kunnen vinden bij een groter internationaal consortium, niet gelinkt aan Erasmus+. In samenwerking met dit consortium kunnen we o.a. ons waardeonderzoek nog breder opzetten. Dat was zonder deelname aan Erasmus+ en de Jean Monnet-activiteiten veel minder makkelijk geweest.”
De rol van Erasmus+
Tim: “Deels levert Erasmus+ natuurlijk subsidie, wat ons de middelen geeft om activiteiten te ontplooien. De naam Erasmus+ geeft echter ook legitimiteit aan onze activiteiten en daarnaast kom je in een netwerk terecht wat helpt met het vergroten van je zichtbaarheid. Hierdoor bereik je partners die je zonder deze combinatie niet zou bereiken. Erasmus+ is dus veel meer dan alleen een financieel duwtje.”