Skip naar content

Leerlingen RSG Simon Vestdijk werken in eTwinning-project met leerlingen in Napels

Docent Cora de Groot-Huizenga aan het woord over haar ervaring

Europese initiatieven

Erasmus+ is een van de meest succesvolle programma’s van de Europese Unie. Ben je benieuwd welke initiatieven er nog meer zijn?

Leerlingen RSG Simon Vestdijk werken in eTwinning-project met leerlingen in Napels

Tachtig leerlingen van klas 2 HAVO/VWO van de RSG Simon Vestdijk uit Harlingen zijn dit schooljaar gestart bij het vak Duits met een virtueel taalproject, samen met leerlingen van het Liceo Statale Elio Vittorini uit Napels en het Liceo de Bottis uit Torre del Greco.

Primair en voortgezet onderwijs

Digitaal voorstellen

Het gezamenlijke project heet 'Nord und Sṻd am Meer – zwei Schulen lernen sich kennen'. Napels is net als Harlingen ook een havenstad, maar dan met een inwonertal van 4,4, miljoen (Napels is de derde grootste stad van Italië). Zowel de Nederlandse als de Italiaanse leerlingen volgen nu voor het tweede jaar het vak Duits. De internationale samenwerking biedt een goede voorbereiding op het volgende schooljaar, door de combinatie van verschillende taalvaardigheden. Eerder dit schooljaar hebben de leerlingen zich digitaal aan elkaar voorgesteld in het Duits en elkaar hun woonplaats gepresenteerd. Ook maken zij momenteel kennis met elkaars schoolsysteem. Wat zijn de verschillen en de overeenkomsten tussen beide scholen? Alle communicatie vindt plaats via het eTwinning platform en diverse digitale tools zoals Padlet en Zoom.

Een leerzame ervaring

Cora de Groot-Huizenga, docent Duits, is de coördinator van het project. Aan alle enthousiaste reacties van de leerlingen merkt ze dat het een hele leuke en leerzame ervaring is, zeker in deze tijd. Daarnaast is ze zelf ook erg enthousiast over eTwinning, omdat ze zo lessen taalvaardigheid ook op een andere manier kan aanbieden. Ze noemt eTwinning een laagdrempelige manier om leerlingen in contact te brengen met leeftijdsgenoten. "Het is een activerende werkvorm waarbij plezier hoog in het vaandel staat. Iedere leerling ontwikkelt op deze wijze internationale vaardigheden en zo krijgt iedere leerling de kans om met leeftijdsgenoten in het buitenland in contact te komen." Leerlingen leren verder te kijken dan hun eigen school en onderwijscultuur, vertelt ze. "Bovendien biedt het onze leerlingen de kans om te werken aan hun internationale competenties."

Iedere leerling ontwikkelt op deze wijze internationale vaardigheden en zo krijgt iedere leerling de kans om met leeftijdsgenoten in het buitenland in contact te komen. Cora de Groot-Huizinga, docent RSG Simon Vestdijk
etwinning logo

Van online samenwerking naar fysieke uitwisseling

Als docent merkt ze dat eTwinning leerlingen enthousiast maakt voor een fysieke buitenlandervaring, indien daar volgend schooljaar weer mogelijkheden voor zijn. Met de school in Napels hebben ze de intentie om volgend schooljaar een Erasmus+ project te starten. Wellicht dat een partnerschool in Duitsland daar ook aan gaat deelnemen. Ze is voorstander om online te blijven internationaliseren zoals ze bijvoorbeeld gedaan hebben in klas 2. In klas 3 kan dan een fysieke uitwisseling plaatsvinden.

RSG Simon Vestdijk heeft al 2 fysieke uitwisselingen in klas 3 met 2 scholen uit Duitsland en biedt verschillende reizen in de bovenbouw aan. RSG Simon Vestdijk is lid van eTwinning en wil leerlingen graag begeleiden in de kennismaking met andere culturen - zowel online als fysiek.

Aan de slag met eTwinning!

De eTwinning helpdesk staat 5 dagen per week voor je klaar via etwinning@nuffic.nl.