Het begin van Ivona Galic
‘Met Erasmus+ ging ik naar de universiteit van het leven’
Ivona Galic (25) ging in 2015 naar Limassol, Cyprus en een jaar later naar Sevilla, Spanje. Inmiddels is ze drie jaar actief binnen ESN The Netherlands, waarvan de laatste twee jaar als bestuurslid. Nu maakt ze mogelijk een volgende stap als Communication Community Manager binnen ESN International om zo actief te blijven in de internationale omgeving.
Wat heb je gedaan?
Ik ben een geluksvogel. Voor mijn opleiding International Business and Languages moest ik twee keer naar het buitenland. Dit heeft meegespeeld in mijn studiekeuze, want die verplichting klonk goed. Ik ben geboren in Rotterdam, maar mijn familie woont in Kroatië. Hierdoor ben ik opgegroeid in twee culturen en altijd internationaal georiënteerd geweest. Dit kwam ook tot uiting op de middelbare school, toen ik vanuit het Comenius-project een week naar Italië ging. Ik vond het allemaal fantastisch: in een internationale omgeving zijn, andere culturen leren kennen, vrienden maken in het buitenland, een andere taal spreken.
Na mijn tweede studiejaar moest ik een stage van zes maanden vinden in het buitenland en dat viel niet mee. Ik heb veel gesolliciteerd maar als achttienjarige wist ik nog zo weinig van de wereld. Gelukkig kon ik via een vriend van mijn oom terecht op Cyprus. Daar leerde ik een paar Spanjaarden kennen en die waren allemaal heel warm en aardig. Ik vind het een leuke, relaxte cultuur, die me doet denken aan de Kroatische cultuur. Spanjaarden zijn open en vriendelijk en iedereen geniet van het leven, waardoor ik al snel door had dat ik voor mijn tweede uitwisseling graag naar Spanje zou willen. Een jaar later ging ik op uitwisseling naar Sevilla.
Hoe was het?
Ik was al eens in Sevilla geweest en wilde meer ontdekken. Helaas liep het niet heel lekker op de privéschool waar ik naartoe ging. Lessen volgen was lastig. Veel internationale studenten hadden het er niet makkelijk. Mijn Spaans was niet van hoog niveau en ze spraken met een sterk zuidelijk accent. Dat was even wennen allemaal. Na twee, drie maanden ging het beter omdat ik ook Spaans sprak met mijn huisgenoten en op straat. Hierdoor kon ik me op een gegeven moment wel redden in het Spaans. Al met al heb ik er een leuke tijd gehad en veel mensen leren kennen.
Wat heeft het gestart?
Hoewel de school in Sevilla minder geslaagd was, was het toch een succes omdat ik veel heb geleerd over het leven. Zoals mijn moeder zei: ik ging naar de universiteit van het leven. Dat heeft me gebracht tot waar ik nu ben. De buitenlandervaring heeft me veranderd. Ik ben socialer en extraverter en durf vaker in het diepe te springen. Daarvoor dacht ik eerst goed na voordat ik iets deed.
Het heeft me ook internationale vriendschappen gegeven. Door die vrienden te bezoeken, reis ik ook weer veel. Tot slot heb ik in Spanje ontdekt dat ik marketing leuk vind. Voor Spanje wilde ik graag accountant worden. In Spanje volgde ik accountancy, maar daar kwam ik erachter dat marketing meer mijn ding is. Door de ontdekking van marketing ben ik na mijn hbo-opleiding de masterstudie Business Communication and Digital Media gaan doen.
Start met impact?
Samengevat zijn mijn internationale uitwisselingen de start geweest van vele vriendschappen en van veranderingen in mijn persoonlijkheid en beroepskeuze. Dat kan buitenlandervaring met je doen. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat. Weg zijn van huis en nieuwe dingen ontdekken: daar gaat het om. Mijn advies: doe het gewoon, ook al lijkt het eng.
Dat ik nu al drie jaar actief ben bij ESN is ook ontstaan in Sevilla, waar ik goed werd opgevangen door ESN. Eenmaal terug uit Spanje wilde ik die internationale omgeving ook hier. Inmiddels ben ik Communicatie Manager en dat sluit mooi aan bij mijn studie. Bij ESN combineer ik mijn twee passies: in een internationale omgeving zijn en marketing. Uiteindelijk wil ik in het buitenland werken. Daar zoek ik nu een baan. Het liefst in Spanje, want dat land heeft mijn hart veroverd!
Dit verhaal maakt onderdeel uit van de lancering van het nieuwe programma 2021-2027, met als thema Let’s begin. Op dinsdag 22 juni is een interactieve online lanceringsbijeenkomst voor iedereen die met Erasmus+ wil starten of doorgaan.