"Als het kan, probeer tijdens je studie naar het buitenland te gaan!"
Rianne Letschert is de jongste vrouwelijke rector magnificus ooit in Nederland. Wat is volgens haar de impact van kennis en ervaring opdoen in het buitenland?
Rianne Letschert: "Ik gun dit iedereen!"
In september 2019 werd Rianne Letschert als eerste universiteitsbestuurder verkozen tot Topvrouw van het Jaar. Zij studeerde Internationaal Recht in Tilburg en Amsterdam, en ging in haar vierde studiejaar met Erasmus+ een jaar studeren aan de Universiteit van Montpellier.
“Ik kijk nog steeds met veel plezier terug op mijn studiejaar in Montpellier: het was een van de mooiste jaren uit mijn leven! In het buitenland kom je letterlijk los van je vertrouwde ‘bubbel’ en je eigen cultuur. Je leert wat het is om je in een internationale, interculturele context te bewegen. Dit was voor mij zo’n goede ervaring, dat ik dit hierna ook heb opgezocht in mijn werk. Maastricht is een van de meest internationale universiteiten van Nederland: ik spreek vrijwel de hele dag Engels, en dit internationale aspect maakt mijn werk extra uitdagend en leerzaam."
Mijn studiejaar in Montpellier: het was een van de mooiste jaren uit mijn leven!prof. dr. Rianne Letschert, Universiteit van Maastricht
Out-of-the-box denken
Hoe ervaart Letschert het programma Erasmus+ anno 2020, als rector magnificus van de Universiteit van Maastricht?
"Het programma biedt ons veel kansen om out-of-the-box te denken op het gebied van internationale samenwerkingen: onze studenten willen we ook graag bredere ervaringen kunnen bieden dan de traditionele landen. We proberen door middel van facultair en centraal beleid te stimuleren dat onze medewerkers aanvragen indienen, ook in die gebieden waar we normaal gesproken niet zo snel een consortium mee zouden kunnen vormen. Een van onze grootste faculteiten, School of Business and Economics (SBE), heeft bovendien als beleid ingesteld dat alle studenten verplicht een half jaar in het buitenland gaan studeren."
Letschert vult aan: "De Universiteit van Maastricht heeft meegedacht over de toekomst van Europese universiteiten, en hier hebben we van alle aanvragen in Europa de hoogste score behaald. We zijn nu met de consortium-universiteiten aan het nadenken hoe we in de toekomst staf- en studentenmobiliteit nog meer zouden kunnen bevorderen, bijvoorbeeld door middel van een Europees diploma of studentenkaart. Dit project zit nu nog in een experimentele fase, maar hierin is de Universiteit van Maastricht écht een voorloper."
Inclusie bevorderen door internationalisering
Internationalisering speelt volgens Letschert ook een belangrijke rol bij het bevorderen van inclusie in het hoger onderwijs.
"Door studenten in aanrakingen te brengen met andere denkbeelden, bijvoorbeeld over gender, komt er ruimte komt voor nieuwe inzichten. Dit heb ik zelf ook in Montpellier zien gebeuren binnen mijn internationale vriendengroep. Ik spreek dan ook uit eigen ervaring als ik tegen mijn studenten zeg: als het kan, probeer tijdens je studie ook een periode naar het buitenland te gaan. Dit is echt een periode waarin je zo veel dingen mag leren over jezelf en andere culturen - ik gun dit iedereen!"