Viruskenner Internationaal
Scholieren uit Nederland en Italië bedenken oplossingen voor het bestrijden van virussen
Het Keizer Karel College had al veel ervaring met het project Viruskenner, dat uiterst geschikt is voor internationale samenwerking tussen scholen. Het resultaat: internationale kennis laten werken als 'antivirus'!
Over Viruskenner
Het leek Eric van Gorp (internist-infectioloog, viroloog en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit) interessant om de passie voor zijn vak met scholieren te delen. Zo werd Viruskenner geboren.
Viruskenner is een initiatief van de afdeling Viroscience Lab van de Erasmus Universiteit en de Cirion Fundation. Het doel is om jonge mensen op een uitdagende en creatieve wijze het belang van preventie van infectieziektes te laten ontdekken. Hoe onderzoek je een virus? Hoe verspreidt het zich: via voedsel, knaagdieren, water, lucht, bloed of muggen? Welke rol speelt hygiëne? Welke manieren zijn effectief om virussen te bestrijden? Elk virus heeft een geheel eigen gebruiksaanwijzing.
Met behulp van een subsidie Erasmus+ zijn er een aantal e-learning modules ontwikkeld voor Viruskenner, waardoor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs dieper in de wereld van infectieziekten duiken en op creatieve wijze informatie leren verzamelen. Zij worden hierbij begeleid door coaches uit het onderzoeksveld.
Landelijke wedstrijd
Ieder jaar organiseert Viruskenner een landelijke wedstrijd voor Technasiumklassen van middelbare scholen die interesse hebben in de wetenschap en meer willen weten over (exotische) virussen.
De klas van Sietske Roos, docente Onderzoek en Ontwerpen (O&O) en Nederlands aan het Keizer Karel College uit Amstelveen, deed al aan meerdere edities mee. Elk jaar verbaast Roos zich over de creativiteit van leerlingen bij het bedenken van oplossingen.
Elk jaar verbaas ik mij over de creativiteit van leerlingen bij het bedenken van oplossingen.Sietske Roos, docente O&O aan het Keizer Karel College
Nadat het Keizer Karel College in Nederland ervaring met Viruskenner heeft opgedaan, was de school toe aan de volgende stap – een internationale samenwerking met de school ITT Michelangelo Buenarroti uit het Italiaanse Trento. Het project heeft ook een Engelstalige website: dit maakt Viruskenner uiterst geschikt voor samenwerking met leerlingen uit andere landen.
Viruskenner Internationaal
De projectpartners van het KA229-project Viruskenner Internationaal werden bij het voorbereiden van de aanvraag geconfronteerd met de wereldwijde coronacrisis. Opeens was het thema van hun project zeer actueel, maar tegelijkertijd moest de eerste fysieke uitwisseling tussen de partners in het najaar van 2020 worden uitgesteld.
Gesteund door de coaches en organisatoren van Viruskenner werd er door de internationale partners gezocht naar een alternatief. De eerste internationale bijeenkomst heeft begin januari 2021 online plaats gevonden: er deden maar liefst 180 docenten en leerlingen uit beide scholen mee. Het programma was gevarieerd, met onder meer een college van Eric van Gorp over infectieziekten anno 2021. De scholen hebben daarnaast kennisgemaakt met de coaches die hen gedurende het project zullen begeleiden.
De leerlingen uit Amstelveel en Trento gaan de komende periode gezamenlijk aan de slag met het bedenken van oplossingen van verschillende virussen - uiteraard in de hoop dat als het coronavirus efficiënt bestreden wordt, ze elkaar uiteindelijk ook in Italië en Nederland kunnen gaan ontmoeten.