“Zelfs als de subsidie wordt afgewezen, wat ik natuurlijk echt niet hoop, dan heeft dit project nu al zoveel opgeleverd.”
Subsidieaanvraag ingediend, en dan?
In ons vorige verhaal maakten we kennis met Kersten (buurtverbinder bij ‘gro-up buurtwerk’). Ze vertelde over haar plannen voor een jongerenuitwisseling met Noorwegen voor de queer doelgroep, waarbij zelfexpressie en identiteit centraal staan. Inmiddels is er veel gebeurd. Het project krijgt steeds meer vorm en de subsidieaanvraag is ingediend. In dit vervolg spreken we opnieuw met Kersten en met de 15-jarige Sam, student ‘sociaal werk’ en deelnemer aan de jongerenuitwisseling.
Aanvraag is ingediend
Kersten vertelt enthousiast: "De aanvraag is ingediend! Ik heb samen met Anita, de Noorse partner, het plan voor de jongerenuitwisseling geschreven. Van tevoren heb ik goed met de jongeren gepraat over hun ideeën en Anita deed hetzelfde. Onze visies sloten zo erg op elkaar aan en het samen schrijven ging ook onwijs soepel. Ik had me wel verkeken op hoeveel werk het schrijven van de aanvraag was. De voorbereiding vraagt veel tijd en energie, maar gelukkig hebben we een enthousiaste groep jongeren die enorm betrokken is bij het opzetten van de activiteiten."
Sam vult aan: "Ik heb geholpen bij het schrijven van de laatste stukken van de aanvraag. Dat was niet mijn favoriete taak, maar ik vond het wel leuk om mee te denken over het programma. In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met de queer doelgroep en ik heb zelf een queer jongerengroep opgezet. Het onderliggende thema van deze jongerenuitwisseling gaat over wat onze plek in de wereld is, hoe je die behoudt en dat je weet dat je ruimte mag opnemen. Dat sluit dus goed aan bij mijn interesses."
Wat ik zo mooi vind aan Erasmus+, is dat de jongeren zo’n vrij spel krijgen om hun idee uit te voerenKersten
Programma vormgegeven door de jongeren
Kersten: "Tijdens de uitwisseling worden alle workshops gegeven door de jongeren zelf. We willen dat ze hun talenten en interesses inzetten, zodat zowel de Noorse als de Nederlandse jongeren niet alleen hun eigen groep, maar ook de andere groep iets bijbrengen. We hebben subsidie aangevraagd voor twee activiteiten: de Noorse jongeren komen hier en wij gaan naar Noorwegen. Waar de Nederlandse groep veel doet op het gebied van creativiteit door middel van toneel, schrijven en art performance, zijn ze in Noorwegen meer creatief met natuur. Zo leren we dus van elkaar hoe we ieder op een andere, creatieve manier een community opbouwen.''
Sam: "Een van de activiteiten is dat we naar de kringloop gaan om kleding te halen en die te customizen. Het gaat daarbij om zelfexpressie, iets wat voor veel jongeren in onze groep heel belangrijk is. Daarnaast gaan we improvisatie-theater doen, en ik geef een schrijfworkshop over identiteit en gemeenschap.”
Het is ook heel motiverend dat we zoveel vrijheid krijgen om het programma zelf vorm te gevenSam
De impact op de jongeren
Over wat het project tot nu toe heeft opgeleverd, is Sam duidelijk: "Ik merk dat het project de Nederlandse jongeren al echt dichter bij elkaar brengt. Het is ook heel motiverend dat we zoveel vrijheid krijgen om het programma zelf vorm te geven. Je merkt dat mensen dan echt hun best doen en dat vind ik heel tof."
Kersten: "Wat ik zo mooi vind aan Erasmus+, is dat de jongeren zo’n vrij spel krijgen om hun idee uit te voeren. Het is echt hun project. Ze leren zelf initiatief te nemen en na te denken over wat belangrijk is voor henzelf en de gemeenschap. Zelfs als de subsidie wordt afgewezen, wat ik natuurlijk echt niet hoop, dan heeft dit project nu al zoveel opgeleverd. De jongeren krijgen de ruimte om te proberen en soms ook fouten te maken. Daar leren ze alleen maar van."
Nu is het tot december wachten op de uitslag van de subsidieaanvraag. Wat de toekomst ook brengt, de energie en het enthousiasme van de jongeren en de begeleiders blijft groot.
Benieuwd naar hoe het verder gaat? In ons volgende verhaal komen we erachter of de aanvraag is goedgekeurd en wat de vervolgstappen zijn.