Theologie zonder grenzen
De foto-expositie 'Theology Without Borders' brengt de jarenlange samenwerking tussen de PThU en de Ukrainian Catholic University (UCU) in beeld.
Theologie zonder grenzen
In contact komen met religieuze verschillen en diversiteit in een academische omgeving bevordert een open houding bij studenten en medewerkers. De foto-expositie 'Theology Without Borders' brengt de buitenlandervaringen van Nederlandse en Oekraïense studenten, docenten en administratief personeel - dankzij de jarenlange internationale samenwerking tussen de PThU en de Ukrainian Catholic University (UCU) - kleurrijk in beeld.
Foto-expositie 'Theologie zonder grenzen'
Olena Vlasenko, de eerste secretaris van de ambassade van Oekraïne, en fotograaf Rob Nelisse openden op 6 februari 2020 de foto-expositie 'Theologie zonder grenzen'. De expositie geeft hiermee een gezicht aan de jarenlange samenwerking tussen de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Nederland en de Ukrainian Catholic University (UCU) in Oekraïne, een partnerschap dat medegefinancierd wordt door het Europese subsidieprogramma Erasmus+. De instellingen hebben een vergelijkbare omvang (250-350 studenten).
Hoe ziet de internationale samenwerking eruit? Er is sprake van zowel staf- als studentenmobiliteit. Dr. Heleen Zorgdrager is bijvoorbeeld al meer dan tien jaar als gasthoogleraar verbonden aan de UCU. Het gezamenlijke doel van de PThU en de UCU is een bijlage te leveren aan kritische beschouwing over de rol van religie in de hedendaagse samenleving. Uniek in de samenwerking tussen UCU en PThU is ook de uitwisseling over opleidingsprogramma's voor 'Military Chaplaincy Care'.
Projectfilm door fotograaf Rob Nelisse
Studenten en onderwijsmedewerkers van UCU en PThU delen hun verhalen in de bij de expositie horende korte film van fotograaf Rob Nelisse. Onder meer prof. Roman Zaviyskyy vertelt in de projectvideo over het belang van deze internationale samenwerking voor beide universiteiten: "We wisselen docenten en staf uit, en studenten op bachelor-, master- en PhD-niveau. Voor ons administratief personeel is het een groot voordeel om het beste beheer te leren, en hierdoor de eigen instelling te helpen verbeteren. Onze studenten hebben in Amsterdam bovendien toegang tot een schat aan informatie en de beste academische begeleiding. Het is een groot succes tot nu toe!"
De impact van Erasmus+
Binnen het hoger onderwijs biedt Erasmus+ subsidiemogelijkheden voor mobiliteit binnen Europa (KA103), maar ook buiten Europa (KA107). Beide mogelijkheden betreffen projecten van maximaal twee (KA103) of drie jaar (KA107), maar het is mogelijk om elk jaar opnieuw budget aan te vragen. Zo heeft de PThU in het calljaar 2019 opnieuw budget toegekend gekregen voor de samenwerking met haar partneruniversiteit in Oekraïne. Het resultaat van deze langdurige internationale samenwerking is dat er duurzame veranderingen binnen de onderwijsinstelling, zowel voor de staf als de studenten, zijn bewerkstelligt.
Bij de presentatie vertelde prof. dr. Heleen Zorgdrager, docent aan de PThU en gastdocent in Lviv, hoe de samenwerking de afgelopen jaren is gegroeid. Prof. Roman Zaviyskyy en dr. Oleh Kindiy van de UCU waren vanuit Lviv gekomen om bij de opening aanwezig te zijn.
Stanislav Bondar, student uit Lviv, vertelde over zijn positieve ervaringen als exchange student aan de PThU. Marijn van Grunsven, programmabeheerder van het Nationaal Agentschap Erasmus+, prees de bijzondere jarenlange samenwerking tussen de UCU en PThU. Het Slavische ensemble Raduznaya ('Regenboog van bloemen'), dat zich laat inspireren door Slavische componisten uit onder andere Polen, Oekraïne, Hongarije en Rusland, zorgde voor muziek en zang bij de feestelijke opening.
De foto-expositie 'Theologie zonder grenzen' is te bekijken in het universiteitsgebouw van de PThU.