Skip naar content

“Wat ik nu al uit de training meeneem in mijn dagelijks werk is om te denken in kansen, want het kan gewoon!”

Portret Kersten

Van training naar subsidieaanvraag: denk in kansen!

Kersten Gans gaat een subsidieaanvraag schrijven voor Erasmus+ Jeugd. Komend jaar volgen we haar over het verloop van de subsidieaanvraag. Kersten is buurtverbinder bij ‘gro-up buurtwerk’ en kwam in aanraking met Erasmus+ Jeugd door de BiTriMulti Training: een training voor mensen die actief zijn in het jeugdwerkveld en die geïnteresseerd zijn in het opzetten van internationale jongerenuitwisselingen. Na de training werd ze zo enthousiast, dat ze meteen begon met het schrijven van een subsidieaanvraag. Wat is nou precies het nut van zo’n training? En hoe ga je aan de slag met wat je hebt geleerd? Kersten vertelt je over haar ervaringen en plannen.

Jeugd & jongerenwerk

“Het is toch tof om met jongeren naar het buitenland te kunnen? Daarom ben ik naar de mogelijkheden gaan kijken om een jongerenuitwisseling te organiseren. Samen met een collega volgde ik via Erasmus+ Jeugd de BiTriMulti Training in Berlijn. Ik vond het heel inspirerend. Wat ik heel goed vind aan die training is dat je leert over jongerenuitwisselingen, maar het is voor jezelf eigenlijk ook een uitwisseling. Je ontmoet allemaal mensen met andere culturen. De training was opgebouwd zoals je zelf een uitwisseling kunt organiseren. Bij een jongerenuitwisseling hangt er altijd een thema aan en dat was hier: hoe organiseer je een jongerenuitwisseling en hoe bouw je een netwerk op met jongerenwerkers in het buitenland? 

Ik ben heel enthousiast en dat komt echt door deze training. Kersten

We werden tijdens de training in verschillende groepjes verdeeld. Met ons groepje bedachten we een doelgroep en een thema voor een jongerenuitwisseling. Vervolgens oefenden we met het schrijven van een proefaanvraag; die ook werd beoordeeld. Zo zag je wat beter kon én wat heel sterk was in de aanvraag. Samen met iemand uit Noorwegen dacht ik: “Hé, hier ligt al een toffe basis. Kunnen we dit plan niet gewoon realiseren?” 

Ik ben heel enthousiast en dat komt echt door deze training. Terug in Nederland wilde ik meteen aan de slag gaan. We planden een kennismakingsgesprek met de jongerenwerkers in Noorwegen en besloten het gewoon te doen! Het is zowel voor ons als de Noorse partner nieuw. We hebben beiden nog nooit zelf een uitwisseling georganiseerd, dus het is veel oefenen en dat maakt het ook heel erg leuk. Wat voor afspraken maak je? Hoe vrij laat je de jongeren of hoe afgebakend moet het zijn? Ik denk dat we tijdens de uitwisseling nog tegen veel dingen aan lopen, maar in het jongerenwerk moet je flexibel zijn. 

Het doel van onze toekomstige uitwisseling is: Europese jongeren leren hoe ze verandering kunnen creëren in hun lokale gemeenschappen en hun eigen levens door gebruik te maken van culturele uitwisseling en creatieve processen als leermiddel. De groep in Noorwegen is heel erg bezig met zelfexpressie en de jongeren die wij in Nederland hebben gevraagd om deel te nemen zijn queer. Het gaat bij beide groepen dus veel over identiteit en safe space. De jongeren willen meer weten over hoe een gemeenschap ontstaat en hoe je zelf een gemeenschap creëert. Als je zo’n community hebt, hoe maak je dan het verschil met die community? Het is nog heel abstract, maar we gaan nu meer op de inhoud focussen. We weten al dat de Noorse groep met deze uitwisseling naar ons toe zal komen en dat wij naar Noorwegen gaan. Dat gebeurt niet veel, want meestal wordt er één land gekozen waar verschillende groepen dan samenkomen. 

Wat het leuk maakt om zo’n project te doen, is dat de programma-adviseurs bij Erasmus+ Jeugd zo benaderbaar zijn. Kersten

Wat het leuk maakt om zo’n project te doen, is dat de programma-adviseurs bij Erasmus+ Jeugd zo benaderbaar zijn. Ze reageren snel, en helpen en denken mee. Als ik het even niet weet, maakt dat het een stuk makkelijker. We zijn op dit moment, samen met de Noorse partner, de aanvraag aan het schrijven en met de jongeren de uitwisseling aan het organiseren. De Nederlandse groep jongeren is hier natuurlijk al, dus het organiseren van de uitwisseling is gewoon onderdeel van ons werk. In plaats van bijvoorbeeld een kooksessie met de jongeren heb je nu een bijeenkomst over het in elkaar zetten van een programma voor een uitwisseling. 

De jongeren hebben er al veel zin in en hebben het er vaak over. Onze Noorse partner dient de aanvraag in oktober in, dus dan wordt het duimen dat de aanvraag wordt goedgekeurd! Voor het schrijven van de aanvraag en de organisatie van de uitwisseling heb je de opgedane kennis uit de training zeker nodig. Wat ik nu al uit de training meeneem in mijn dagelijks werk is om te denken in kansen, want het kan gewoon!’’

Benieuwd naar het vervolg? Binnenkort gaan we met Kersten en met jongeren in gesprek over de voorbereidingen én zullen we ze volgen tijdens de uitwisseling. Wil je meer weten over de BiTriMulti training? Hier vind je informatie over de eerstvolgende editie, die van 11 tot 15 november plaatsvindt in Denemarken.

Meer weten?

Esther Schelvis kan je er alles over vertellen