Aanvragen
primair en voortgezet onderwijs
Subsidie aanvragen bij Erasmus+
Bij Erasmus+ kun je subsidie aanvragen voor diverse internationale projecten die impact hebben op het primair en voortgezet onderwijs in binnen- en buitenland.
Heb je de subsidiemogelijkheden bekeken, de Erasmus+ Subsidiewijzer geraadpleegd en weet je welk type subsidie je wilt aanvragen? Dan ben je klaar om een aanvraag in te dienen!
Bekijk het stappenplan voor een subsidieaanvraag:
De medewerkers van het Nationaal Agentschap Erasmus+ helpen je graag bij elke stap van je subsidieaanvraag!
Alle informatie over voorwaarden, mogelijkheden, regelgeving en tips voor de opzet van je project komen tijdens onze bijeenkomsten voorbij. Bekijk de agenda en meld je aan voor de nieuwsbrief van Erasmus+ voor een overzicht van aankomende (online) evenementen.
Minder informatie- Controleer deadlines en algemene voorwaarden, en plan voldoende tijd in voor je subsidieaanvraag
Controleer de deadline van de subsidieaanvraag. Het indienen van je projectaanvraag doe je via een online aanvraagformulier (zie de technische instructie verderop in dit stappenplan). Begin op tijd met het aanmaken van een account, bereid je aanvraag goed voor, en neem voldoende tijd voor het correct invullen van het online aanvraagformulier.
- Aanvraag alleen mogelijk vanuit rechtspersoon
Een subsidie van Erasmus+ kan alleen aangevraagd worden door een rechtspersoon (juridische entiteit). Weet je niet zeker of je als projectaanvrager kunt meedoen aan het subsidieprogramma Erasmus+? Raadpleeg de criteria in de Erasmus+ Programmagids.
- Inhoudelijke en financiële criteria
Alvorens een aanvraag voor Europese subsidie in te dienen, moeten projectaanvragers nagaan of het project voldoet aan de criteria van het programma Erasmus+. Raadpleeg de Erasmus+ Programmagids en controleer of jouw projectaanvraag inhoudelijk en financieel aan onze criteria voldoet. Raadpleeg onze protocollen voor meer informatie.
Minder informatieLees deze tips voor het formuleren van je projectidee:
- Creëer draagvlak
Zorg ervoor dat het projectidee aansluit bij het (internationaliserings)beleid van je eigen instelling of organisatie.
- Beleidsrijke invulling
Houd voor een beleidsrijke invulling van je project rekening met de prioriteiten van het programma Erasmus+.
- Stuur op het bereiken van impact
Zorg ervoor dat je weet welke impact je met je project wilt bereiken. Aan welke (grotere) ontwikkeling of verandering voor je doelgroep wil je bijdragen? Het Nationaal Agentschap Erasmus+ heeft een Impacttool ontwikkeld die helpt om de impact van projecten op voorhand scherp te krijgen.
Minder informatie- Ga op zoek naar geschikte projectpartners
In een projectaanvraag voor KA1 moet ingevuld worden naar welke organisatie(s) je wilt afreizen. In een projectaanvraag voor KA2 moet ingevuld worden met welke organisatie(s) je wilt samenwerken. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het zoeken van geschikte partnerscholen, -organisaties en/of -instituten in het buitenland.
Geschikte projectpartners (in een bepaald land of met betrekking tot een bepaald thema) vind je bijvoorbeeld via European School Education Platform (ESEP), het Erasmus+ Project Results Platform eTwinning of LinkedIn - maar ook door het bijwonen van internationale conferenties, trainingen of Europese contactseminars (Training and Cooperation Activities). Kijk ook hiervoor in onze agenda!
- Maak goede samenwerkingsafspraken met je projectpartners
Of je een project samendoet, cursus, job shadowing of uitwisseling gaat, het is altijd belangrijk om goed met je projectpartners de plannen af te stemmen. Bespreek vooraf de doelen, rollen, expertise en taken om een samenwerking zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Minder informatieHet indienen van je projectaanvraag doe je online via een actielijn-specifiek aanvraagformulier. De Europese Commissie zet de aanvraagformulieren Erasmus+ online, tijdig voor de deadline (zie de technische instructie verderop in dit stappenplan). De procedure voor subsidieaanvragen verschilt per actielijn en per activiteit.
Lees deze tips voor de definitieve opzet van je project:
- Maak gebruik van onze ondersteunende documenten
Let goed op dat de onderdelen van je project in lijn zijn met de mogelijkheden van de door jou gekozen actielijn. Gebruik onze ondersteuning in de vorm van documenten voor een correcte aanvraag.
- Kom naar de themabijeenkomsten en vragenuurtjes
Het Nationaal Agentschap Erasmus+ staat voor je klaar! Neem bij vragen contact met ons op en kom naar de themabijenkomsten en vragenuurtjes voor hulp en advies!
Minder informatieBen je klaar voor de definitieve aanvraag? Raadpleeg dan de technische instructie voor projectaanvragers.
Let op: het indienen van je projectaanvraag doe je online via een actielijn-specifiek aanvraagformulier. De procedure voor subsidieaanvragen verschilt per actielijn en per activiteit.
Naar de technische instructie voor projectaanvragers Minder informatieHeb je de vorige stappen doorlopen, en is je subsidieaanvraag klaar om ingediend te worden?
Wacht niet tot het laatste moment met je aanvraag indienen: de deadlines zijn zeer strikt.
Bekijk alle deadlines Minder informatieAls de subsidieaanvraag van je organisatie wordt goedgekeurd, kun je hierna officieel van start met de uitvoering van je project Erasmus+. Bij een afwijzing ontvang je de beoordeling schriftelijk en kun je, indien gewenst, een feedbackgesprek aanvragen
Meer informatie over projectuitvoering Minder informatie