Skip naar content

Mobiliteit

primair en voortgezet onderwijs

docente in klaslokaal basisschool
Subnavigatie

Internationale ervaring brengt je verder

De mobiliteitsprojecten van Erasmus+ bieden onderwijsprofessionals en leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs (inclusief het speciaal onderwijs en praktijkonderwijs) de kans om nieuwe kennis en vaardigheden in het buitenland op te doen.

Mobiliteit van onderwijsprofessionals

Het is belangrijk om je als professional in het onderwijs te blijven ontwikkelen. Professionalisering van medewerkers brengt een school verder. Daarom kun je als onderwijsprofessional met Erasmus+ in het buitenland nieuwe kennis en vaardigheden opdoen:

  • Geef les in het buitenland 
  • Volg een training 
  • Loop met een collega mee (job shadowing)
Reizende volwassene
Kinderen in schoolomgeving

Mobiliteit van leerlingen

Erasmus+ biedt ook mogelijkheden voor leerlingen: ook zij kunnen bijvoorbeeld op groepsreis of een tijdje in het buitenland naar school! Met Erasmus+ kunnen leerlingen:

  • Een nieuwe taal leren
  • Kennismaken met een andere cultuur
  • Meer zelfvertrouwen krijgen

Internationale projecten van Erasmus+ bevorderen bovendien Europees burgerschap bij jongeren. Door elkaar te leren kennen (óók via bijvoorbeeld eTwinning) ontstaan er nieuwe vriendschappen en een Europees gemeenschapsgevoel.

Overweeg je een eerste project Erasmus+?

Scholen krijgen met Erasmus+ de mogelijkheid om verschillende activiteiten te organiseren voor onderwijsprofessionals en leerlingen. Dit kan onder andere middels een mobiliteitsproject met korte duur (6-18 maanden). Dit type projecten is de beste keuze voor zowel scholen die Erasmus+ voor het eerst uitproberen als voor scholen die een beperkt aantal activiteiten willen organiseren.

Het is ook mogelijk om projecten aan te vragen voor een langere periode, van 12 tot 24 maanden. Hierdoor kunnen meerdere reizen worden gepland voor grotere aantallen deelnemers. Scholen die voor een langere periode internationale activiteiten willen organiseren, kunnen hiervoor een Erasmus Accreditatie aanvragen.

Organisaties die steun van Erasmus+ ontvangen bieden op inclusieve wijze mobiliteitsmogelijkheden aan deelnemers van alle achtergronden. Voor deelnemers met een functiebeperking of met een sociale of economische achterstand zijn bovendien extra middelen beschikbaar om deelname aan internationale activiteiten mogelijk te maken. 

Erasmus+ vergroot je wereld

Wil je je jouw organisatie een Europese impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!