Short-term mobility
Wat zijn Kortlopende Mobiliteitsprojecten?
In het programma Erasmus+ 2021-2027 is het voor organisaties in de volwasseneneducatie, het primair- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs mogelijk om een kortlopend mobiliteitsproject aan te vragen. De officiële benaming hiervoor is Short-term projects for mobility of learners and staff. Dit zijn projecten van minimaal 6 tot maximaal 18 maanden met als doel het verhogen van kennis en vaardigheden door middel van mobiliteiten.
Mobiliteit van medewerkers en vrijwilligers
Als medewerker of vrijwilliger kun je met Erasmus+ (nieuwe) kennis en vaardigheden opdoen, door middel van verschillende soorten activiteiten in het buitenland:
- Volg een training of cursus
- Loop mee met een collega (job shadowing)
- Geef les in het buitenland
Het Europese platform EPALE biedt uitgebreide informatie die relevant is voor de volwasseneneducatie en helpt bij het zoeken naar mogelijke ontvangende organisaties voor job shadowing en lesgeven in het buitenland.
Mobiliteit van volwassen leerders
Erasmus+ biedt ook mogelijkheden voor volwassen leerders. Een internationale mobiliteit kan mensen helpen met bijvoorbeeld zelfvertrouwen, cultureel bewustzijn en het werken aan een vaardigheid. Maar denk ook aan het verkennen van thema’s zoals diversiteit, milieu of actief burgerschap in een internationale context. De mogelijkheden voor volwassen leerders zijn:
- Groepsmobiliteit van volwassen leerders
- Kortlopende mobiliteit van volwassen leerders
- Langlopende mobiliteit van volwassen leerders
Wie kan aanvragen?
Kortlopende mobiliteitsprojecten zijn speciaal geschikt voor organisaties die maar een beperkt aantal mobiliteiten (maximaal 30 deelnemers) willen realiseren, of die nog weinig Erasmus+ ervaring hebben.
Heeft jouw organisatie al wat Erasmus+ ervaring, willen jullie meer dan 30 mobiliteiten per aanvraag realiseren, of wil je aanvragen namens een consortium? Dan kan je organisatie ook een Erasmus Accreditatie overwegen.
NB: Organisaties met een Erasmus Accreditatie voor volwassenenonderwijs kunnen géén aanvraag indienen voor een kortlopend mobiliteitsproject (KA122).
Meer weten over de Erasmus Accreditatie? Lees de informatiebrochure en de ontvankelijkheidscriteria voor organisaties.
Dien tijdig je aanvraag voor Kortlopende Mobiliteit in
Voor organisaties in de volwasseneneducatie en instellingen in het primair-, voortgezet-, en het middelbaar beroepsonderwijs is er twee keer per calljaar een mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor een Short-term project. Kijk voor de eerstvolgende deadlines op onze speciale pagina.
NB: Een organisatie kan één keer per calljaar een aanvraag indienen.
Hoe dien je je aanvraag tijdig in? Bekijk hiervoor het stappenplan subsidieaanvraag voor jouw onderwijssector:
Aanvullende informatie vind je op de website van de Europese Commissie.
Hulp nodig bij je aanvraag?
Overweeg je om een aanvraag in te dienen voor een Short-term project? Of ben je al bezig in de Application Portal? Check dan de onderstaande 10 tips voor jouw KA122-aanvraag.
Daarnaast raden wij aan deel te nemen aan onze informatiebijeenkomsten of vragenuurtjes. Neem voor advies en hulp contact op met ons team via het contactformulier.