Skip naar content

De Youthgoals uitgelicht

Het afgelopen jaar hebben we maandelijks één van de elf Youthgoals uitgelicht, om er met een van onze collega’s of organisaties die zich met dit thema bezighouden iets verder op in te gaan. Benieuwd hoe de Youthgoals in verband staan met de Europese jongerenprogramma’s en hoe jij ze in jouw project kunt verwerken? Hieronder een samenvatting.

Jeugd & jongerenwerk

Youthgoal #1: De EU dichter bij jongeren brengen

Hoofd van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd, Jojanneke de Waal, lichtte deze Youthgoal toe in haar nieuwjaarsgroet. Ook vertelde ze waarom het voor ons zo belangrijk is de Youthgoals uit te lichten, en wat de meerwaarde ervan kan zijn in Europese jongerenprojecten.

Youthgoal #2: Gelijkheid van alle gendertypen

Stichting Art. 1 houdt zich actief bezig met gendergelijkheid en organiseert bijzondere projecten rondom dit thema. Voorzitter Chris Belloni licht twee projecten uit die financieel mogelijk gemaakt zijn door Erasmus+ Jeugd.

Youthgoal #3: Inclusieve samenlevingen

Onze collega Irja houdt zich bezig met inclusie binnen de Europese jongerenprogramma's en legt uit hoe je dit kunt toepassen in jouw project(en). Ook deelt ze een verhaal van een jongeren uit een achterstandssituatie dat indruk op haar heeft gemaakt.

Youthgoal #4: Informatie en constructieve dialoog

Hevien Dahly is jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. Wij spraken met haar over haar taken als EU jongerenvertegenwoordiger en vroegen naar haar tips om als jongere dichter bij de EU te komen.

Youthgoal #5: Geestelijke gezondheid en geestelijk welzijn

Wat geestelijke gezondheid en geestelijk welzijn precies is, en hoe je jongeren daar effectief in kunt begeleiden? Daarover gaat het Strategische Partnerschap 'Positive Mental Health and Wellbeing', waar de Nederlandse stichting Anatta Foundation projectleider in is. Wij spraken Thomas Albers van Anatta Foundation.

Youthgoal #6: Plattelandsjongeren vooruithelpen

Wist je dat bijna één derde van de EU-bevolking in plattelandsgebieden leeft? Het maakt verschil waar je als jongere opgroeit, en dus is het belangrijk om dat ook plattelandsjongeren de mogelijkheid krijgen zich te ontplooien. Onze collega Mireille vertelt hoe de Europese jongerenprogramma's hieraan bij kunnen dragen.

Youthgoal #7: Hoogwaardige werkgelegenheid voor iedereen

Hoe Erasmus+ Jeugd en het European Solidarity Corps bij kunnen dragen aan arbeidskansen? Daarover vertelde onze collega Willemijn. Naast dat ze ingaat op hoe je vaardigheden kunt laten ontwikkelen, vertelt Willemijn ook over Youthpass: een middel én certificaat om te reflecteren op en laten zien wat je hebt geleerd.

Youthpass.png

Youthgoal #8: Hoogwaardig leren

Niet-formeel leren staat centraal binnen Erasmus+ Jeugd, waarbij je als jongerenwerker of -professional bezig bent om een omgeving te creëren voor de jongeren waarin zij nieuwe dingen (kunnen) ervaren en leren. Er worden regelmatig trainingen georganiseerd om hier meer over te leren. Onze collega Mark tipt er twee.

Youthgoal #9: Ruimte en participatie voor iedereen

Jongerenparticipatie neemt in heel Europa toe, mede door de EU Jongerenstrategie. Wat is dit precies en hoe kan het naar voren komen in Europese jongerenprojecten? Onze collega Anneke vertelt hierover en tipt enkele interessante publicaties.

Youthgoal #10: Duurzaam groen Europa

Duurzaamheid is een steeds belangrijker en groter thema, en wordt in het nieuwe programma Erasmus+ van 2021-2027 één van de prioriteiten. Onze collega Anneke legt uit hoe jij jouw project groener kan maken, op verschillende vlakken. Ook lichten we het verhaal van Tom uit: een Nederlandse jongen die in de zomer van 2020 naar Slovenië is gefietst, waar hij een jaar Europees Vrijwilligerswerk gaat doen.

Youthgoal #11: Jongerenorganisaties en Europese programma's

Wat de meerwaarde van internationale projecten en samenwerking is voor organisaties? Dat vroegen we aan Robèrt Feith van YMCA Nederland, dat onderdeel is van een groot internationaal netwerk met veel ervaring binnen Key Action 1.

Ook aan de slag met een internationaal jongerenproject?

Ben jij ook benieuwd hoe jouw organisatie impact kan maken met Erasmus+ of het European Solidarity Corps? Neem vooral contact met ons op, bijvoorbeeld via erasmusplus@nji.nl. Wij helpen je graag op weg!