"De meeste leuke dingen beleef je nou juist buiten je comfortzone"
"De meeste leuke dingen beleef je nou juist buiten je comfortzone"
Rowina Jorna wilde als kind al graag reizen. Toen haar coach in het eerste jaar van de opleiding Media Vormgeving vertelde dat het mogelijk was een deel van de opleiding in het buitenland te volgen, besloot ze daarvoor te gaan. "Zonder de steun van Erasmus+ was het voor mij denk ik niet mogelijk geweest om naar het buitenland op stage te gaan. Dit hielp met name bij de extra kosten: nu kon ik in Noord-Ierland een scootmobiel huren."
In het laatste jaar van haar opleiding aan het Friesland College liep Rowina stage in Noord-Ierland. Ze leerde hier veel over grafisch ontwerpen. Ze werkte op haar stageadres mee in verschillende projecten, ontwierp infographic’s en illustraties. Ook leerde ze veel op het gebied van initiatief nemen, samenwerken en culturele verschillen. Ze verbeterde haar Engelse taal en leerde een beetje Iers. Rowina woonde in Noord-Ierland op haarzelf en dat vond ze een hele gave ervaring. "Ik heb geleerd om voor mezelf te zorgen en onafhankelijk te zijn. Een heel leerzame tijd."
Hoe ik terecht kwam bij Erasmus+
"Ik vertelde mijn coach dat ik graag naar het buitenland op stage wilde. Hij verwees mij door naar Friesland College International. Vanuit daar heb ik toen contact opgenomen met de coördinator internationalisering en zo kwam ik bij Erasmus+ terecht. Ik vind het echt fantastisch dat er een programma als Erasmus+ bestaat. Zonder de beurs die ik heb mogen ontvangen was het voor mij denk ik niet mogelijk geweest om naar het buitenland op stage te gaan. Het helpt bij de extra kosten die je ervoor maakt. Ook heb ik nog wat meer gekregen dan een gemiddelde student, omdat ik in Noord-Ierland een scootmobiel heb gehuurd, wat natuurlijk ook wat kosten met zich meebrengt. Ik ben ze echt enorm dankbaar, dat ze dit mogelijk hebben gemaakt.
De scootmobiel heeft Rowina nodig vanwege haar Cerebrale Parese, een aandoening die verschillende vormen kan aannemen. In haar geval houdt het een kleine hersenbeschadiging in op het gedeelte van de hersenen dat je spieren bestuurt. Ze is in haar jeugd vier keer geopereerd en heeft veel fysiotherapie gehad om onder andere te leren lopen. ‘Ik ben er gelukkig vrij goed uitgekomen en het valt allemaal wel mee. Ik kan wel lopen, je ziet het wel aan me. Lopen kost me meer energie en daarom doe ik dat wel in en rondom huis, maar niet voor de langere afstanden. Dan heb ik dus die scootmobiel."
Een stage in het buitenland is echt een ‘once in a life-time ervaring’ die ik iedereen kan aanraden.Rowina Jorna
"Het verbaast me niet zo dat er maar weinig studenten met een beperking zijn die tijdens hun studie naar het buitenland gaan. Ik zie al veel studenten zonder beperking die het misschien wel zouden willen maar het niet doen omdat het gewoon wel wat meer geregel en geld kost. Als je dit wilt doen moet je wel bereid zijn om er die extra moeite in te steken. Ook is het natuurlijk wel iets wat je buiten je comfortzone plaatst. Dit vind ik niet erg, en juist erg leuk, want de meeste leuke dingen beleef je nou juist buiten je comfortzone, zeg ik altijd.
Voor iedereen is het extra geregel, zo’n stage in het buitenland, maar voor studenten met een beperking is dat nog dubbel zo van toepassing. Je moet dan met nog meer dingen rekening houden. Mijn beperking is niet zo heel zwaar, dus ik zie het niet echt als een probleem. Als ik hier in Nederland er mee kan leven dan kan ik dat daar in een ander land ook wel. Heb ik een scootmobiel nodig? Nou, dan neem ik hem mee of huur ik hem daar gewoon!"
Als je stagelopen in het buitenland heel graag wilt, dan moet je het gewoon doen! Misschien moet je met wat meer dingen rekening houden en meer regelen, maar als je op tijd begint en realistisch bent dan kan het echt wel.Rowina Jorna
"Er zijn ook een heleboel dingen die ik nog wel gewoon kan, zoals traplopen, zelfstandig douchen, aankleden en naar het toilet gaan. Daarom zie ik mijn beperking niet als heel zwaar. Als je bijvoorbeeld helemaal rolstoelgebonden bent en een van de bovengenoemde dingen niet kan, dan moet je met nog meer dingen rekening houden. Maar, als je iets écht wilt en je kansen ziet, dan kan het echt wel. Als je stagelopen in het buitenland heel graag wilt, dan moet je het gewoon doen! Dat wil ik meegeven aan anderen.
Misschien moet je met wat meer dingen rekening houden en meer regelen, maar als je op tijd begint en realistisch bent dan kan het echt wel. Altijd kijken naar de mogelijkheden, niet gelijk naar de mogelijke problemen. Een stage in het buitenland is echt een ‘once in a life-time ervaring’ die ik iedereen kan aanraden. Je ziet zoveel mooie plekken, ontmoet allemaal nieuwe leuke mensen, maakt vrienden voor het leven, en je leert jezelf op zoveel manieren beter kennen! Geloof me, het is het allemaal waard. Ik heb er geen seconde spijt van gehad - en zou het zo weer doen!