Het project werd veel breder dan verwacht, omdat iedere organisatie een andere kijk heeft op duurzaamheid

Netwerkpro zet groene stap in empowerment van vrouwen
Netwerkpro is een netwerkorganisatie die zich inzet voor het empoweren van vrouwen met een migratieachtergrond. Met het project met Erasmus+, The Green Step, hebben ze hier een enorme internationale, groene stap in gezet. Samen met vijf partnerorganisaties uit Cyprus, Denemarken, Italië en Roemenië is er een heel curriculum gebouwd rondom duurzaamheid.
Relatie tussen empowerment en duurzaamheid
“Als we vrouwen in onze empowermenttrainingen vragen: wat vind je belangrijk? Dan gaat het vaak over gezond leven en de aarde goed achterlaten. Velen van hen werken in moestuinen, hebben geen auto en maken zelf kleding. Ze koppelen dit aan armoede, niet aan duurzaamheid. Terwijl ze al zoveel krachtige dingen doen! Dus met dit project wilden we vooral inzetten op bewustzijn over duurzaamheid en groen denken” vertellen Liekje Welten en Arine Huijboom van Netwerkpro.
Met internationale samenwerking duurzaamheid praktisch maken
“Door de kennis en expertise uit de verschillende landen werd ons project breder en beter. De Roemenen bijvoorbeeld hadden veel ervaring met duurzaamheid op het platteland. De Denen waren juist meer gericht op methoden voor groepsdynamiek”, vertelt Arine. “De verschillende invalshoeken zorgden ervoor dat het curriculum heel praktisch en toepasbaar werd voor verschillende doelgroepen.”
Liekje Het was indrukwekkend om te zien hoe vrouwen zich realiseerden dat zij eigenlijk al een grote bijdrage leveren aan een groenere wereld
Ontroerd door zichtbare impact op deelnemer
De deelnemers hebben niet alleen nieuwe vaardigheden geleerd, maar ook hun eigen bewustzijn van duurzaamheid vergroot. Liekje herinnert zich een ontroerend moment tijdens een training. “De opdracht was: presenteer jezelf met een object waar je een persoonlijk verhaal bij hebt. Een vrouw had een schelp meegenomen. Hierin hoorde ze de zee waar ze zich mee verbonden voelt. Ze realiseerde hoe belangrijk zorgen voor de zee en de aarde is. Haar inzicht: zelfzorg draagt ook bij aan een betere wereld. Dit was voor haar een doorbraak.”
Van internationaal project naar lokale doorvertaling
De kracht van The Green Step is ook de lokale doorvertaling, vertelt Arine. “Het materiaal kan ook door andere organisaties geïntegreerd worden in bestaande programma’s of trainingen.” In Nederland werkt Netwerkpro samen met buurtnetwerken. “Zo trainen we nu in drie steden in Nederland. Lokaal kunnen vrouwen die al verder zijn in hun empowermenttraject, anderen weer trainen.” Liekje legt uit: “De kracht zit hem in het feit dat we niet alles zelf doen. We betrekken lokale organisaties die al sterke banden hebben met de doelgroep. Zij weten waar de vrouwen zitten. Door hen op te leiden als trainers kunnen we duurzaamheid doorgeven aan de volgende generatie.”
