Skip naar content

‘We willen vrouwen inspireren en bewustzijn creëren’

Nynke op bank
docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

Vrouwen, IT en digitale vaardigheden

Vrouwen zijn in de IT-sector nog altijd ondervertegenwoordigd. Dit is niet alleen een gemiste kans voor vrouwen zelf, maar ook voor de sector als geheel. Om hier verandering in te brengen, is met subsidie van Erasmus+ het project ITs4Women gestart. ITs4Women wil vrouwen stimuleren om hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen en om een carrière in de IT-sector te overwegen. Projectmanager Nynke de Jager van stichting Business Development Friesland praat ons bij.

Volwasseneneducatie

Op Europees niveau is het aantal vrouwen met digitale vaardigheden en vrouwen in de IT-sector veel lager dan het aantal mannen. Nynke ziet dat het beeld dat IT’ers hebben van vrouwen niet altijd klopt. “Tegelijkertijd hebben vrouwen ook een verkeerd beeld van IT. De situatie houdt zichzelf in stand, want IT sluit hierdoor weinig aan op de belevingswereld van vrouwen. Veel games zijn bijvoorbeeld gericht op jongens en niet op meisjes. ”

En dat terwijl genderdiversiteit de sector juist ten goede zou komen. Nynke: “Meer vrouwen in de IT draagt bij aan de diversiteit en met diverse teams kun je meer bereiken. Daarom willen we met ITs4Women bereiken dat vrouwen en meisjes stappen ondernemen om hun digitale vaardigheden te vergroten.”

Rolmodellen en netwerk

In maart 2020 schreef stichting Business Development Friesland een plan en gingen zij op zoek naar samenwerkingspartners. “Die vonden we in Ierland, Spanje, Zweden en Roemenië. Via rolmodellen wilden we vrouwen inspireren tot een baan in de IT en meer bewustzijn creëren over digitale vaardigheden. Daarom deelden we de verhalen van rolmodellen op LinkedIn. We hadden een groot bereik en ontvingen veel leuke reacties.”

Daarnaast is in elk land met samenwerkingspartners een regionaal netwerk opgezet, bestaande uit lokale organisaties die zich richten op vrouwen in de IT. Elke projectpartner organiseerde drie tot vier bijeenkomsten met ongeveer 150 aanwezige stakeholders. Eerst online, daarna fysiek. Bijvoorbeeld met gezamenlijke ontbijtsessies. Nynke: “We zijn in Spanje en Zweden geweest. De laatste bijeenkomst vond plaats in Leeuwarden. Het contact is heel anders als je samen aan tafel zit te eten.”

Samenwerkingspartners aan tafel
Het is prachtig dat zoveel externe stakeholders bereid waren om mee te denken. Nynke de Jager

Vanuit intrinsieke motivatie

“Het netwerk is goed van de grond gekomen”, aldus Nynke. “Vanuit Erasmus+ hebben wij als organisatie subsidie gekregen om een en ander te organiseren, maar de lokale partners doen mee vanuit hun eigen intrinsieke motivatie. Het is prachtig dat zoveel externe stakeholders bereid waren om mee te denken. Het bevestigde voor ons ook dat er echt sprake is van een probleem.”

Veranderingen op klein niveau

Ondanks de positieve ontwikkelingen blijft het effect op de lange termijn lastig meetbaar. Het probleem is namelijk groter en complexer, weet Nynke. “Het gaat niet alleen om ‘meer vrouwen in de IT krijgen’, maar het gaat terug naar een stereotypering van jongens en meisjes. Dat probleem kan je niet oplossen in een project van twee tot drie jaar, maar verandering teweegbrengen op klein niveau kan wel.”

Zonder Erasmus+ dit project niet van de grond gekomen. Nynke de Jager

Impact met Erasmus+

Volgens Nynke was het allemaal niet van de grond gekomen zonder Erasmus+. “Nederland is klein en een internationale database van rolmodellen heeft meer impact. De rolmodellen zijn ook universeel.” Nynke denkt met plezier terug aan het interview met Juraia Pinas. “Zij was verpleegkundige, heeft zich laten omscholen en is nu webdeveloper. Juraia snapt dat IT saai lijkt omdat je veel met codes werkt, maar zelf is ze helemaal om. Ze vindt het ontzettend leuk en creatief werk met veel vrijheid, en is echt trots als een website klaar is. Dat vind ik mooi om te zien!”

Online platform ITs4Women

Op het online platform van ITs4Women vinden vrouwen allerlei ondersteuning om te werken aan hun digitale vaardigheden. “Of je nu vergevorderd bent met digitale vaardigheden of er weinig kennis van hebt: iedereen kan op het platform terecht voor informatie en een stap in de goede richting. Het platform biedt ook een Learning Path om inzicht te krijgen in carrièremogelijkheden binnen de IT.”