Skip naar content

Deadlines voor het aanvragen van subsidie

Er zijn jaarlijks een of meerdere deadlines om Europese subsidie aan te vragen voor een activiteit binnen Erasmus+.

Subnavigatie

Erasmus Accreditatie

Als organisatie kun je een Erasmus Accreditatie aanvragen, als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Die accreditatie maakt het makkelijker om subsidie aan te vragen voor jongerenuitwisselingen en/of voor mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers. Daardoor kun je meer tijd en energie besteden aan de ontwikkeling van je internationale activiteiten en de ontwikkeling van je organisatie.

Wat zijn dé voordelen van een Erasmus Accreditatie?

Als je de Erasmus Accreditatie toegekend krijgt, hoef je als organisatie niet meer voor elke los project subsidie aan te vragen bij Erasmus+ Jeugd. Ook hoef je niet meer voor elk project een aparte eindrapportage te maken. Met een Erasmus Accreditatie doe je eens per jaar een aanvraag voor alle activiteiten die je wilt uitvoeren: jongerenuitwisselingen, mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers of beide. Dat is een stuk eenvoudiger.  

Hoe kom je aan een Erasmus Accreditatie?

We kunnen je aanvraag voor een Erasmus Accreditatie alleen goedkeuren als je voldoet aan bepaalde voorwaarden. We beoordelen jouw aanvraag op een schaal van 0 tot 100 – en je moet minimaal 70 punten scoren om voor accreditatie in aanmerking te komen. Alle voorwaarden vind je op deze pagina van de Europese Commissie. Hieronder lichten we er een aantal uit. 

Enkele voorwaarden

  • Je vraagt de accreditatie namens jouw organisatie aan voor jongerenuitwisselingen en/of mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers.
  • Je beschrijft in je aanvraag een gedegen activiteitenplan voor de duur van de accreditatie.
  • Je hebt een meerjarenstrategie (voor minstens drie jaar). Deze maakt deel uit – en is uitgangspunt – van je aanvraag.
  • Je hebt de ervaring, kennis en kunde om hoogwaardige 
    jongerenuitwisselingen en/of mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers uit te voeren.
  • Je hebt voldoende geschikte en operationele capaciteit om dat plan uit te voeren.
  • Je hebt als organisatie minimaal twee jaar ervaring met het succesvol indienen van subsidieaanvragen bij Erasmus+ Jeugd voor jongerenuitwisselingen en/of mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers. Ook voer je deze uit volgens de Erasmus+ Youth Quality Standards.
  • In je organisatiebeleid heb je voor je jongerenwerk strategische doelen gesteld. Naast je activiteiten op lokaal en/of nationaal niveau, willen we ook zien hoe jouw internationale activiteiten bijdragen aan deze doelen. 

Zo vraag je subsidie aan met een Erasmus Accreditatie

Heb je een Erasmus Accreditatie gekregen? Dan wordt subsidie aanvragen makkelijker. Je dient elk jaar een ‘jaaraanvraag’ (een vereenvoudigde subsidieaanvraag) in. Hierin vraag je budget aan voor activiteiten binnen een periode van twaalf tot achttien maanden. Houd er daarbij rekening mee dat deze activiteiten je meerjarenstrategie moeten volgen. En dat  de aanvraag gebonden is aan een minimumbudget van € 25.000 en een maximumbudget van € 300.000. De deadline voor een jaaraanvraag valt samen met de eerste reguliere deadline van Erasmus+ Jeugd in dat kalenderjaar.

Wat is de deadline voor het aanvragen van een Erasmus Accreditatie?

In 2025 is de deadline voor het aanvragen van een Erasmus Accreditatie 1 oktober 12.00 uur CET. Tussen de deadline en de uitslag van de beoordeling zit ongeveer acht weken.

Hoe lang is de Erasmus Accreditatie geldig?

Je accreditatie is geldig tijdens de huidige programmaperiode van Erasmus+ Jeugd; dus tot en met 2027. Erasmus+ Jeugd monitort de gesubsidieerde activiteiten die je binnen de accreditatie uitvoert. Mocht je deze activiteiten niet goed genoeg uitvoeren, dan kunnen we de accreditatie tijdelijk of definitief intrekken. 

Let op

  • Je krijgt als organisatie geen Erasmus Accreditatie toegekend als je net start met internationale projecten of maar een à twee keer per jaar projecten uitvoert binnen Erasmus+ Jeugd. Maar je kunt dan wel een reguliere subsidieaanvraag indienen! Bekijk onze informatie over mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers en jongerenuitwisselingen.
  • Voor de reguliere subsidierondes geldt dat per actielijn (Key Action) maximaal één project van een organisatie subsidie kan ontvangen. Anders gezegd: per ronde kan die organisatie subsidie krijgen voor maximaal één jongerenuitwisseling en één mobiliteitsproject voor jongerenwerkers. Doel is om zo de diversiteit te stimuleren van projecten die subsidie krijgen van Erasmus+ Jeugd.
  • Als je een Erasmus Accreditatie hebt, kun je geen reguliere subsidieaanvragen meer indienen voor jongerenuitwisselingen en/of mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers. Wel kun je als partner deelnemen aan een project waarvoor een organisatie in een ander land een reguliere subsidieaanvraag indient.

Meer weten?

Mandy Evers (m.evers@nji.nl) en Mireille Unger (m.unger@nji.nl) kunnen je alles vertellen over de Erasmus Accreditatie! Neem in ieder geval contact op als jullie van plan zijn een aanvraag in te dienen.  

Meer weten?

Mandy Evers kan je er alles over vertellen

Meer weten?

Mireille Unger kan je er alles over vertellen