Mobiliteitsprojecten voor Jongerenwerkers
Wil je bijdragen aan de professionele ontwikkeling van jongerenwerkers en jouw jongerenwerkorganisatie? Zet dan internationale trainingen en netwerkactiviteiten op met collega-organisaties uit andere landen. Zo leg je niet alleen een basis voor samenwerking met deze organisaties, maar help je jullie professionals ook om competenties te ontwikkelen en kennis uit te wisselen. Vraag bij Erasmus+ Jeugd subsidie aan voor dit soort mobiliteitsprojecten.
Wat is een mobiliteitsproject voor jongerenwerkers?
Een mobiliteitsproject voor jongerenwerkers is een nauwe samenwerking van een Nederlandse jongerenwerkorganisatie met een of meerdere partnerorganisatie(s) uit een of meerdere van de andere landen die deelnemen aan Erasmus+. In zo’n project wisselen jongerenwerkers kennis en ervaring met elkaar uit. Ook kunnen ze hun competenties voor het uitvoeren van kwalitatief jongerenwerk verder ontwikkelen.
Het gaat bij mobiliteitsprojecten bijvoorbeeld om internationale seminars, trainingen, netwerkbijeenkomsten en studiebezoeken die bijdragen aan de beroepsmatige ontwikkeling van jongerenwerkers. We noemen dit ‘Professional Development Activities’ (PDA’s). Deze activiteiten zijn gebaseerd op een onderbouwde behoefte van betrokken jongerenwerkers. De partnerorganisaties zetten hun mobiliteitsproject samen op en voeren het ook gezamenlijk uit.
Wat is het doel van mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers?
Elk mobiliteitsproject sluit aan op de behoeften van de partnerorganisaties en de betrokken jongerenwerkers. De doelen kunnen daardoor per project verschillen. Wel zijn er bij al deze projecten één of meer van de volgende doelen:
- De professionele ontwikkeling ondersteunen van jongerenwerkers, door hun de kans te geven om internationaal ervaringen uit te wisselen, nieuwe competenties op te doen en te leren van praktijkvoorbeelden uit het binnen- en buitenland.
- De capaciteit van de betrokken organisaties in het project verhogen, door hun jongerenwerkers de kans te geven om meer kennis op te doen en vaardigheden te ontwikkelen voor kwalitatief jongerenwerk.
- Bijdragen aan de kwaliteit van (internationaal en lokaal) jongerenwerk, de opbouw van (internationale en lokale) partnerschappen en een netwerk van jongerenwerkers.
- Een duidelijke impact hebben op het dagelijks werk van de jongerenwerkers en organisaties. Om die impact te vergroten, is het de bedoeling dat de betrokken organisaties de leerresultaten intern gebruiken en delen binnen het jongerenwerk.
Voorbereidend bezoek
Wil je jouw Professional Development Activity (PDA) extra goed voorbereiden? Dan kun je in de subsidieaanvraag ook een voorbereidend bezoek opnemen. Dit bezoek vindt plaats in het land waar jullie PDA wordt uitgevoerd. Partnerorganisaties, trainers en facilitators leren elkaar tijdens deze activiteit beter kennen en bouwen onderling vertrouwen en begrip op. Ze ontwikkelen een solide partnerschap en maken afspraken – zowel over praktische en administratieve zaken als over het programma. Een voorbereidend bezoek zorgt ervoor dat de PDA van goede kwaliteit is; dat alle organisaties er een actieve inbreng in hebben en soepel samenwerken.
Voor wie is deze subsidie bedoeld?
De subsidie van Erasmus+ Jeugd voor Mobiliteitsprojecten voor Jongerenwerkers is alleen bedoeld voor organisaties die:
- op structurele basis met jongeren in een buitenschoolse context werken aan hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling;
- met jongerenwerkers werken;
- willen bijdragen aan de professionele groei van deze jongerenwerkers;
- zich als organisatie willen ontwikkelen.
Jongerenwerkers zijn beroeps- of vrijwillige krachten die (groepen) jongeren begeleiden en ondersteunen in hun persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Zij doen dat in de vrije tijd van deze jongeren. En niet af en toe, maar structureel.
Professionele groei jongerenwerkers
Bekijk hier wat Erasmus+ Jeugd kan betekenen voor de training en ontwikkeling van jongerenwerkers:
Extra subsidie om je impact te vergroten
Je wilt met je mobiliteitsprojecten impact hebben op je organisatie en het dagelijks werk van jongerenwerkers. Je vergroot die impact door leerresultaten te delen met andere jongerenwerkorganisaties en jongerenwerkers. Organiseer je hiervoor extra activiteiten (‘System Development and Outreach Activities’)? Dan kun je daar aanvullende subsidie voor aanvragen. Onder die activiteiten valt bijvoorbeeld de ontwikkeling van instrumenten, maar ook het delen van goede praktijkvoorbeelden die bijdragen aan de ontwikkeling van jongerenwerkorganisaties en -systemen.
Let op
- Erasmus+ Jeugd organiseert zelf geen mobiliteitsprojecten voor jongerenwerkers. Die taak ligt in handen van de jongerenwerkorganisaties. Wij verlenen alleen subsidie.
- Deze subsidie is alleen toegankelijk voor mobiliteitsprojecten met een specifieke duur, namelijk minimaal twee en maximaal zestig dagen.
- We geven enkel subsidie aan mobiliteitsprojecten als er per activiteit maximaal vijftig jongerenwerkers meedoen. Dit is exclusief trainers en facilitators.
- Bij de subsidieleverlening hanteren we de Erasmus+ Youth Quality Standards. Mobiliteitsprojecten moeten aan deze voorwaarden voldoen om de juiste kwaliteit te hebben.
Vraag om feedback!
Heb je niet eerder een aanvraag ingediend voor een mobiliteitsproject voor jongerenwerkers? Of vraag je voor het eerst subsidie aan binnen de subsidielijn Mobiliteitsproject voor Jongerenwerkers? Dan kun je van Erasmus+ Jeugd feedback krijgen op je conceptaanvraag. Dit kan tot uiterlijk drie weken voor de eerstvolgende deadline.
Zo werkt het
- Vul het formulier voor je subsidieaanvraag zo volledig mogelijk in.
- Maak er een pdf van.
- Stuur die pdf per e-mail naar erasmusplus@nji.nl en vraag om feedback.
- Stuur ook het programma mee van je project.
- Dien je subsidieaanvraag nog niet online in! Wacht eerst op de feedback.
Je krijgt per e-mail feedback op je conceptaanvraag. Erasmus+ Jeugd behandelt feedbackaanvragen op volgorde van binnenkomst.