Jongerenuitwisselingen
Wil je als jongerenwerker of jongerenwerkorganisatie bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren? Zet dan samen met jouw jongeren een jongerenuitwisseling op. Hierin ontdekken 13- tot en met 30-jarigen uit verschillende landen elkaars achtergrond en cultuur – en leren ze van elkaars ervaringen. Bij Erasmus+ Jeugd kan je subsidie aanvragen om zo’n jongerenuitwisseling te organiseren.
Wat is een jongerenuitwisseling?
In een jongerenuitwisseling leren jongeren uit minstens twee verschillende Europese landen elkaar kennen. Ze leven en leren samen, onder meer door gezamenlijk een interactief programma uit te voeren, met ondersteuning van groepsleiders. Dit programma is gebaseerd op hun eigen behoeften. De nadruk ligt op het leerproces en op niet-formele leermethoden als workshops, debatten, rollenspellen en buitenactiviteiten.
Wat is het doel van jongerenuitwisselingen?
In elke fase van de uitwisseling hebben de deelnemende jongeren een actieve rol. Dus van het bedenken van het project tot en met het verspreiden van de resultaten. Omdat elke uitwisseling aansluit op de behoeften van deelnemers, kan de invulling telkens verschillen. Wel zijn er bij al deze projecten één of meer van de volgende doelen:
- Jongeren in contact laten komen met andere culturen, om zo van én met elkaar te leren en het Europese identiteitsgevoel te versterken.
- Een veilige leeromgeving bieden, waarin de jongeren waardevolle competenties, vaardigheden, attitudes en talenten ontwikkelen.
- Een kader aanreiken om van gedachten te wisselen en te leren over maatschappelijk belangrijke onderwerpen.
- Jongeren een sterker gevoel geven voor waarden als solidariteit, democratie en vriendschap, om zo vooroordelen en stereotypering te verminderen.
- Jongeren betrekken bij de samenleving en hen stimuleren om daar actief in mee te doen.
Voorbereidend bezoek
De voorbereiding van een jongerenuitwisseling moet op vrijwillige basis en buiten schooltijd plaatsvinden. Wil je jouw jongerenuitwisseling extra goed voorbereiden – samen met je partnerorganisatie(s) en jongeren? Dan kun je in je subsidieaanvraag ook een voorbereidend bezoek opnemen.
Een voorbereidend bezoek vindt plaats in het land van (een van) de ontvangende organisatie(s). Jongeren die meedoen aan de uitwisseling mogen mee. Het bezoek zorgt dat de latere activiteiten van goede kwaliteit zijn. Het helpt bijvoorbeeld om administratieve regelingen te vergemakkelijken en voor te bereiden, om vertrouwen en begrip op te bouwen en om een sterk partnerschap te creëren. Bij een uitwisseling met jongeren uit achterstandssituaties zorgt een goed voorbereidend bezoek er bovendien voor dat de specifieke behoeften van deelnemers duidelijk worden. Daar valt in die uitwisseling vervolgens op in te spelen.
Voor wie is deze subsidie bedoeld?
Deze subsidie is bedoeld voor organisaties die werken met jongeren en een jongerenuitwisseling willen opzetten. De doelgroep van deze uitwisselingen bestaat uit 13- tot 30-jarigen. Daarbij gaat het om heel diverse groepen, van nieuwkomers tot Nederlandse jongeren uit een dorp en van lhbtiqa+-jongeren tot schoolverlaters. Jongerenuitwisselingen zijn – door hun relatief korte duur en de passende begeleiding – bijvoorbeeld erg geschikt voor deelnemers uit achterstandssituaties.
Let op
- Erasmus+ Jeugd organiseert zelf geen jongerenuitwisselingen. Een jongerenuitwisseling wordt opgezet door twéé of meer organisaties uit verschillende EU-lidstaten en andere landen die zijn aangesloten bij het programma, of aangrenzende andere landen die niet aangesloten zijn bij het programma.
- Je kunt alleen van deze subsidie gebruikmaken als jouw jongerenuitwisseling een bepaalde duur heeft: minimaal 5 en maximaal 21 aaneengesloten dagen. Deze duur is exclusief reisdagen.
- Je kunt de subsidie enkel krijgen als je jongerenuitwisseling minimaal 16 en maximaal 60 deelnemers telt tussen de 13 en 30 jaar. Per nationale groep moeten er minimaal vier jongeren en één groepsleider zijn.
- Je kunt deze subsidie niet krijgen voor trainingen voor jongeren, academische studiereizen, toerisme, festivals, vakantiereizen, concerttournees of uitwisselingsactiviteiten met winstoogmerk.
- Je kunt in één aanvraag subsidie aanvragen voor meerdere uitwisselingen. Je moet dan wel aantonen dat ze met elkaar samenhangen. En dat het meerwaarde heeft om er niet één maar meerdere te organiseren.
- De jongerenuitwisseling moet voldoen aan de Erasmus+ Youth Quality Standards om de juiste kwaliteit te hebben.
E-learning
In een jongerenuitwisselingsproject staan jongeren centraal. Maar hoe zet je het project zo op, dat jongeren van begin tot eind betrokken zijn? Speciaal voor jongerenwerkers die samen met jongeren een uitwisseling willen opzetten, is de gratis e-learning ‘Hoe zet ik samen met jongeren een jongerenuitwisseling op?’ ontwikkeld. Je leert over de basiselementen van jongerenuitwisseling, het samenstellen van de groep jongeren en hoe je met een (Europese)partner wilt samenwerken. En vooral, hoe je dat sámen met je jongeren doet.
Vraag om advies of feedback!
Heb je vragen over deze subsidielijn? Neem op tijd contact met ons op voor advies of feedback! Wij denken graag mee over je plannen en hoe deze te vertalen naar een subsidieaanvraag.
Zo werkt het
Loop je rond met een idee voor een Jongerenuitwisseling? Wil je met ons sparren over je idee? Dan kunnen we een online adviesgesprek inplannen om je idee te bespreken. Concrete vragen kunnen we ook per mail beantwoorden.
Stuur een mail naar onderstaand mailadres en beschrijf daarin kort je plan of je vraag. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.